Nem jönnek Európába az amerikai rakéták

Vágólapra másolva!
Jegeli európai rakétavédelmi terveit az USA. Az Oroszország által sokat támadott védelmi rendszert nem állítják hadrendbe, mivel úgy látják, az iráni interkontinentális rakéták fejlesztése - ezek ellen telepítenék a rakétákat - nem halad olyan gyorsan, mint George Bush idején gondolták - írja a Wall Street Journal. Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy Amerika lemond a rakétapajzs tervéről, és ezentúl "új rakétavédelmi megközelítést" fog alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, helyette egy új rakétavédelmi megközelítést fog alkalmazni - jelentette be Barack Obama amerikai elnök. "Kipróbált és hatékony technikákról, részben hajókra, részben szárazföldi pontokra telepítendő rakétaelhárító fegyverekről van szó, ráadásul a legújabb biztonsági értékelés szerint nagyobb veszélyt jelentenek Irán közép- és kis, mint nagy hatótávolságú rakétái, ezért hatékonyabb lesz az új stratégia - magyarázta az elnök.

Az amerikai védelmi politikában hatalmas fordulatot jelentő döntésről először a Wall Street Journal (WSJ) számolt be. A lap szerint a Fehér Ház azért függeszti fel a sokat bírált rakétavédelmi pajzs tervét, mert úgy ítélték meg, hogy Irán nagy hatótávolságú rakétaprogramja nem fejlődött olyan gyorsan, mint korábban gondolták, így nem jelent olyan komoly fenyegetést. A védelmi rendszer Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett felülvizsgálata várhatóan a jövő héten fejeződik be.

A döntés jelentős változást jelent az előző elnök, George W. Bush politikájához képest, aki minden erejével azon volt, hogy még távozása előtt megkezdődjön a - kelet-európai elemei miatt - Oroszország által hevesen támadt rendszer kiépítése. Moszkva úgy értékelte, hogy a Csehországba tervezett radarállomás és a Lengyelországba tervezett tíz elfogórakéta saját interkontinentális ballisztikus rakétáit is fenyegetni fogja.

A Guardian szerint az amerikaiak már jelezték is cseh és lengyel partnereiknek, hogy nem lesz sem radarállomás, sem rakéták. Mind a két állam csalódott - írja a brit lap.

A WSJ szerint elkerülhetetlen, hogy a lépést kritizálók azzal állnak majd elő, hogy az USA az oroszoknak tett gesztust a rakétapajzs jegelésével. Logikájuk szerint Amerika ezzel érheti el, hogy az oroszok nagyobb lelkesedéssel vegyenek részt az iráni nukleáris program leállítását kikényszerítő szankciók bevezetésében. Kelet-Európában biztos, hogy sokak nemtetszését kiváltja majd a döntés, mivel úgy értékelik, hogy Washington az ő kárukra egyezkedik Moszkvával. A lengyelek idegesek - mondta a lapnak egy amerikai katonai vezető.

Korábban úgy becsülték, Irán 2015-re elérheti, hogy képes legyen Európát is elérő rakétát kifejleszteni, az utóbbi hónapokban azonban számos szakértő megkérdőjelezte ezt az állítást.

Alternatív pajzsban gondolkodnak

A WSJ-ben megszellőztetett változtatásról csütörtökön tart sajtótájékoztatót a Pentagon. A Washington Post idézte Geoff Morrell szóvivőt, aki szerint a rakétavédelmi programon végrehajtott jelentős változtatásokat fogják bejelenteni. Morrell közölte, szó sincs arról, hogy Moszkvát akarnák lecsillapítani. "Egy (a korábbinál) sokkal rugalmasabb, hatékonyabb, alkalmasabb rendszert tervezünk hadrendbe állítani Európában."

A szóvivő szerint elsősorban a közepes és a rövid hatótávolságú iráni rakéták jelentenek veszélyt Európára, az ez elleni védelmet igyekeznek erősíteni. Ennek érdekében több alternatív megoldást megvizsgáltak, amelyek segítségével hatékonyabban lenne védhető a kontinens - például Romániában, Törökországban és Izraelben meglévő vagy majdan telepítendő radarállomások és ellenrakéták felhasználásával. A Washington Post szerint szóba jöhet a haditengerészetnél kifejlesztett, 2015-re várt Aegis-rendszer bevetése. Ezt nem tekintik stratégiai fenyegetésnek az oroszok sem, sőt akár együttműködésre is hajlandóak lennének üzemeltetésében.

Elégedettek az oroszok és a NATO

Oroszországban megelégedéssel fogadták a rakétapajzs elvetéséről szóló hírt. Konsztantyin Koszacsov, az alsóház külügyi bizottságának elnöke szerint "Barack Obama amerikai elnök komolyabban veszi a félelmeinket, mint elődje, George Bush". Egy neve elhallgatását kérő katonadiplomata azt mondta, a rakétapajzsról való lemondással megnő a mozgástér az orosz-amerikai leszerelési tárgyalásokon.

A tervek elvetését Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is üdvözölte. Rasmussen pozitív lépésnek minősítette az amerikai döntést, miután délelőtt tájékoztatást kapott az amerikai féltől az eredeti elgondolások megváltozásáról. A NATO-nagyköveteket még a nap folyamán külön tájékoztatják Brüsszelben.