Egy olasz fotós plágiumért perli Annie Leibovitzot

Vágólapra másolva!
Alig kezdett megoldódni Annie Leibovitz amerikai fotóművész tartozási ügye, már egy másik pert is a nyakába akasztott egy olasz fotós. Paolo Pizzetti azzal gyanúsítja kollegáját, hogy engedélye nélkül használta fel fotóit egy naptárhoz.
Vágólapra másolva!

Az olasz Paolo Pizzetti egy plágiumpert akasztott Annie Leibovitz amerikai fotós nyakába. Pizzetti szerint Leibovitz az engedélye nélkül felhasználta egyik képét egy naptárhoz. Pizzetti szerint a naptárban megjelent fotón "ugyanazok a nedves időjárási körülmények uralkodnak, ugyanazok a felhőalakzatok látszanak és a kép bal felső részén lévő madár is megegyezik". Az olasz szerint biztosan nem utazott Leibovitz Itáliába, hogy elkészítse ezeket a képeket.

"Annie fotózta a háttereket is a portrékhoz, és ő (és a stúdiója) csinálta az utómunkálatokat is" - mondta a British Journal of Photographynak még tavaly annak az olasz kávécégnek a szóvivője, amelynek a megbízásából a naptár készült. Végül anyagi okokból csak a hátterek készültek Olaszországban, a modelleket már New Yorkban fotózták le.

A fotójogok egyelőre megmaradnak

Annie Leibovitz számára viszont jó hír, hogy egyelőre megtarthatta a fotóihoz fűződő jogait, miután a neki pénzt kölcsönző Art Capital visszakozott a polgári pertől - írja a British Journal of Photography. Még a múlt hét végén közös közleményben nyilvánította ki a fotóművész és a kölcsönadó, hogy megállapodtak Leibovitz anyagi helyzetének rendezésében és a két fél közötti jogi hercehurca feloldásában.

Még július 29-én perelte be az Art Capital a világhírű fotóst, mert az 24 millió dollárral tartozott a cégnek. A fizetési határidő ráadásul szeptember 8-án lejárt. A közlemény szerint "Leibovitz visszaszerezte az Art Capitaltól azokat a jogait", amelyek segítségével szabadon eladhatja fotóit. Egy korábbi közleményben már békülékeny hangot ütött meg Leibovitz is: megköszönte az Art Capital támogatását "ezekben a változó időkben".

Annie Leibovitz korábban nagy bajban volt. 24 milliós kölcsönét képtelen volt visszafizetni, és ezzel kockára tette értékes New York-i ingatlanai és összes fotója tulajdonjogát. Leibovitz most jelentős haladékot kapott, de változatlanul ott lebeg a feje fölött a pénz visszafizetésének kötelezettsége. Annie Leibovitz szövevényes anyagi ügyeiről korábbi cikkünkben olvashat.