Újra tömegtüntetések kezdődtek Teheránban

Vágólapra másolva!
Újabb tömegtüntetések kezdődtek pénteken Iránban. Az eredetileg Jeruzsálem napja alkalmából tartott demostráció kormányellenes tüntetéssé vált, ahol azt skandálják: "Halál a diktátorra!" Több kisebb összecsapás is kitört az elnök és az ellenzék támogatói között, és tüntetőket is őrizetbe vettek. Egy ellenzéki vezető is dulakodásba keveredett, rendőrök mentették ki.
Vágólapra másolva!

Ismét ellenzéki tüntetések törtek ki Iránban, miután több tízezer demonstráló az utcára vonult a pénteki Kudsz-napon, azaz Jeruzsálem napján. A CNN szerint több ezer tüntető vonul Teherán belvárosában, de ezúttal nemcsak az ilyenkor szokásos módon, a palesztinokat éltetve, hanem kormányellenes jelszavakat skandálnak.

A Máhmúd Ahmadinezsád elnök ellen tüntető ellenzékiek azt kiabálják: "Halál a diktátorra!", míg a másik tömeg azt, hogy "Halál Amerikára, halál Izraelre!"

A Reuters jelentése szerint már tíz tüntetőt őrizetbe vettek. Egy szemtanú szerint Ahmadinezsad-hívek vertek meg olyan tüntetőket, akik Mir Hoszein Múszavi ellenzéki vezetőt támogatják, sőt a Múszavit szállító autót is megtámadták. "Legalább két tüntető megsérült" - mondta a Reutersnek. Közben Irán korlátozta az internetelérést az országban. A Guardian szerint akadozik a Google Mail és a Yahoo portáljainak elérése.

Délelőtt a tüntetők többször összecsaptak a kormánypárti Baszidzs-milíciával a Talegáni téren - írja a Guardian a Twitter-mikroblogra hivatkozva. Szintén a Guardian számolt be tüntetésekről a nagyobb vidéki városokban, Sirázban és Iszfahánban, de Tebrizbe is terveztek egy vonulást.

Mohamed Hatemi korábbi iráni elnök is részt vesz a tüntetésen a reformista Parleman News szerint, ráadásul már komolyabb dulakodásba is belekeveredett - írja a portál. Hatemi kocsijának ablakát betörték a Guardian szerint, majd a kiszálló politikust lökdösni kezdték, amíg támogatói ki nem menekítették. A BBC egy reformista honlapra hivatkozva azt írja, Hatamit a dulakodásban a földre lökték, ahonnan rendőröknek sikerült kimenekítenie. Egyes források szerint Mehdi Karrúbi volt ellenzéki elnökjelölt is csatlakozott a menethez.

A New York Times szerint az egyik, az internetre került videón kivehető, amint a tüntetés egyik szervezője a hangosbemondóba azt kiabálja: "Halál Amerikára!". A tömeg azonban nem ismétli meg a szöveget, ehelyett azt skandálja, hogy "Halál Oroszországra". (Oroszország a jelenlegi iraki kormány egyik legfontosabb külső támogatója.) A tömeg skandálása elnyomja a hangosbeszélőbe kiabáló férfi hangját, aki végül el is csendesedik - írja a New York Times.

Az egyik tüntető a felvonulás előtt még azt nyilatkozta a Guardiannek, hogy szerinte "a kormánynak nagyon kínos lenne bármiféle nyugtalanság ezen a különleges napon". Az iráni Forradalmi Gárda pedig azzal fenyegetőzött, hogy "határozottan" fel fog lépni, ha az ellenzék elkezd tüntetni - írja a BBC.

Ahmadinezsad: Gyanús volt Neda halála

A Jeruzsálem-nap alkalmából Ahmadinezsád beszédet is mondott pénteken. Izrael ostorozása töltötte ki a beszéd nagy részét. Izrael alapításáról azt mondta, hogy "bűnöző cionisták elbitorolták a palesztin földet a britek segítségével". Emellett tagadta a holokausztot is, mondván "ez egy bizonyíthatatlan és mitikus igényen alapuló hazugság".

Az amerikai MSNBC-nek is adott egy interjút, melyben Ahmadinezsad változatlanul tagadja a választási csalást. Az MSNBC riportere kétszer is rákérdezett: "Ön elcsalta a választást?" Az iráni elnök azt válaszolta, hogy "nem értem miről beszél... eléggé bátornak kell lennünk, hogy elfogadjuk az emberek szavazatát" - mondta.

Forrás: AFP
...és Múszavi hívei is tüntetnek

A riporter az egyik júniusi tüntetésen lelőtt Neda Szoltan, egy 26 éves lány erőszakos halálára is rákérdezett. Ahmadinezsád az esetet szomorúnak, ugyanakkor gyanúsnak minősítette.

A Guardian szerint Ahmadinezsád az IRIB nevű televízió kettes csatornájának is interjút akart adni, de a tüntetők behallatszó "Ahmadi, Ahmadi, mondj le, mondj le"-kiáltásai miatt végül lemondta a beszélgetést.

A június 12-i elnökválasztáson az ellenzék szerint Máhmúd Ahmadinezsád jelenlegi elnök csalással győzött. A voksolás után tömegtüntetések és heves zavargások törtek ki Iránban. Az összecsapássorozat legalább harminc emberéletet követelt. Körülbelül 4000 ellenzékit tartoztattak le.