Földönkívülis sci-fi húzta fel a nigériai kormányt

Vágólapra másolva!
A Földünkre érkező földönkívüliekről szóló film idegesítette fel Nigéria kormányát. Az információs miniszter nem engedné vetíteni a fővárosban a District 9 című sci-fit, mert abban prostiként és gengszterként jelennek meg a nigériaiak - ezzel rossz fényt vetve az országra. Az egyik nigériai kannibál szereplő neve kísértetiesen hasonlít az ország egykori elnökéhez.
Vágólapra másolva!

Felháborodást okozott Nigériában a nyár egyik nagy filmsikere, a District 9 - írja az AP. Ennek oka, hogy a nigériaiakat gengsztereknek és kannibáloknak állítja be - közölte a nigériai információs miniszter szombaton. Dora Akunyili megkérte a főváros, Abuja mozijait, hogy állítsák le a film vetítését, mert a Dél-Afrikában játszódó sci-fi "rossz fényt vet Nigériára".

Akunyili közölte, hogy a filmet forgalmazó Sony bocsánatkérését várja. Emellett szeretné kivetetni a filmből a nigériaiakat lejárató részleteket, és az egyik - a filmben szereplő - főgengszter, Obesandjo nevét is lecseréltetné, mert hasonlít az egykori nigériai elnök Olusegun Obasanjo nevére.

"Már írtunk a producernek és a film forgalmazójának, a Sony Entertainmentnek, kifejezve nemtetszésünket és követelve bocsánatkérésüket" - mondta a miniszter. Az első olyan nigériaiak között lehetett Akunyili is, akik látták a filmet, amit egy privát vetítésen mutattak be nekik szerdán.

Az egyik kifogásolt jelenetben az Obesandjo nevű szereplő megpróbálja levágni és megenni a főszereplő karját. Abban a hitben teszi ezt, hogy megszerezheti annak természetfeletti erejét - idézi fel az AP. Más jelenetekben olyan nigériai prostituáltak jelennek meg, akik földönkívüliekkel próbálnak kéjelegni.

Kritikusok és bloggerek is támadták emiatt a filmet, és az AP szerint a Facebook közösségi portálon is megjelent egy csoport, amihez már 57-en csatlakoztak. A csoport neve "Nigériaiak, akiket megbántott a District 9".

A District 9 története egy földönkívüli kolóniáról szól, amely egy űrhajón vetődik a Földre. Pont a dél-afrikai Johannesburgban szállnak le, és hamar egy apartheidszerű elkülönített gettóban találják magukat, ez a 9. körzet (District 9). 30 év múltán úgy dönt a kormány, hogy áttelepíti a földönkívülieket máshova, aminek katasztrofális következményei lesznek.

A District 9 előzetese

A film a reklám- és videoklip-rendező Neill Blomkamp első filmje, és a Gyűrűk Ura-trilógia rendezője, Peter Jackson a producere. A filmet 37 millió dollárból, ismeretlen dél-afrikai színészekkel forgatták. Eddig 108 millió dolláros bevételt hozott a készítők konyhájára.

A BBC szerint a filmet valóban Dél-Afrikában készítették, és a földönkívüliek lakhelyéül bemutatott nyomortelep is létezik. A District 9 Soweto városának szélén található, és sok helyit is alkalmaztak a díszletek megépítésekor a filmesek - számolt be a BBC.