Kevesebb szennyezést ígér Kína

Vágólapra másolva!
Kína és Japán szennyezésének visszafogását ígérte a New York-i ENSZ-csúcstalálkozón, amelyen a klímaváltozás megfékezésének lehetőségeit keresik a világ vezetői. Konkrét számokat azonban csak a Japán miniszterelnök mondott. A csúcson Barack Obama amerikai elnök elismerte országa felelősségét a klímaváltozásban, de egyelőre nem állt elő áttörő javaslattal.
Vágólapra másolva!

A világ nem hagyhatja, hogy a régi törésvonalak, amelyek éveken át meghatározták a klímaváltozásról szóló vitát, most útját állják a továbblépésnek - mondta Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a New York-i ENSZ-közgyűlésen tartott nyitóbeszédében a New York Time beszámolója szerint. Obama szerint a világ (beleértve az Egyesült Államokat is) túl lassan ébredt rá, milyen veszélyekkel jár a növekvő hőmérséklet, most pedig már a legkisebb előrelépésért is meg kell harcolni.

Az elnök közös, globális lépéseket szeretne látni a klímaváltozás elleni küzdelemben, szerinte ugyanis ha nem sikerül megoldani a problémát, az "visszafordíthatatlan katasztrófához" vezethet. Amellett, hogy országának szerepét is elismerte a globális felmelegedésben, Obama egyelőre nem tett semmilyen áttörő javaslatot.

Drága lesz

Pedig Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint elfogadhatatlan árat fizetünk majd, ha nem teszünk azonnal a klímaváltozás ellen. A főtitkár a fejlett országokat sürgette, hogy tegyék meg az első lépéseket, de közölte, a fejlődő országoknak sem szabad lemaradniuk (Ban Ki Mun beszédéről bővebben itt olvashat).

A klímaváltozás megfékezésének lehetőségeit kereső közgyűlésén az előzetes várakozások szerint főleg merész kínai és indiai klímapolitika rázhatná fel a fejlett országokat. Kína kedden azt ígérte, 2020-ra széndioxidkibocsátás-csökkentési kvótát vállal, de Hu Csin Tao elnök azt nem közölte, mekkora mértékű lesz ez. A BBC szerint ugyanakkor a GDP-arányos kibocsátás-csökkentésre vonatkozó kínai ígéret nem jelenti azt, hogy valóban kevesebbet fognak szennyezni, mivel várhatóan gyors ütemben nő majd a kínai gazdaság (Hu beszédéről itt olvashat bővebben).

Todd Stern Obama klímaügyi megbízottja szerint Kína hozzáállása segítőkész, de konkrét számok kellenek. Al Gore volt alelnök, környezetvédelmi aktivista ugyanakkor dicsérte a kínai kezdeményezést - jelentette a BBC.

Konkrét számok

Konkrét számokkal egyelőre csak Hatojama Jukijo új japán miniszterelnök állt elő, aki bejelentette a "Hatojama-kezdeményezést", amely szerint országa 2020-ra 25 százalékkal csökkenti szennyezőanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Nicholas Sarkozy francia elnök újabb találkozót javasolt novemberre, a sorsdöntő decemberi koppenhágai csúcs előtt. A világ országai decemberben, Koppenhágában akarják új alapokra helyezni a szén-dioxid-kibocsátásnak gátat szabó Kiotói Jegyzőkönyvet, ehhez azonban már a mostani ENSZ-gyűlésen ki kellene jelölni a fő irányokat.

Ezek azonban egyelőre nem látszanak. A BBC ENSZ-tudósítója szerint a klímaügyi párbeszéd azért akadt meg, mert a gazdag országok nem vállalnak elegendő kibocsátás-csökkentést, amivel elhárulhatna a klímakatasztrófa veszélye, a szegény országok pedig nem hajlandók meghatározott keretek közé szorítani kibocsátásukat, mivel féltik gazdaságuk akadálytalan fejlődését.