Maratoni beszéddel fárasztotta az ENSZ-t Kadhafi

Vágólapra másolva!
Az újinfluenzát katonai célokból fejlesztették, és hamarosan várható halinfluenza is Moammer Kadhafi líbiai elnök szerint, aki életében első alkalommal szólalhatott fel az ENSZ közgyűlésén. Kadhafi nem tagadta meg excentrikus hírét: nagyon sokáig beszélt, és sok furcsa dolgot mondott, például, hogy azt szeretné, ha örökre Barack Obama lenne az amerikai elnök.
Vágólapra másolva!

Számos résztvevő felállt, és elhagyta a tanácstermet az ENSZ New York-i közgyűlésén szerdán, amikor Moammer Kadhafi líbiai elnök emelkedett szólásra. Hiába tértek azonban vissza negyed óra múlva - az ENSZ ennyit javasolt a felszólalóknak beszédük elmondására - még több mint egy órán keresztül hallgathatták a líbiai politikust.

A Barack Obamát követő Kadhafi több mint másfél órán keresztül beszélt folyamatosan. Ez volt 40 éves uralma alatt az első alkalom, hogy beszédet mondhatott az ENSZ-közgyűlésen (hogy a többiek miről beszéltek azt itt olvashatja el). A Guardian szerint Kadhafi nem tagadta meg excentrikusságáról, extrém beszélhetnékjéről szóló híreket.

Szólt arról, hogy szerinte az újinfluenzát katonai célokra fejlesztették ki, majd kritizálta a az ENSZ-t, amiért 65 esetben nem volt képes megóvni más államok által fegyverrel megtámadott országokat.

Kritizálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), mert szerinte az, hogy a BT-t atomfegyverrel rendelkező országok irányítják, "az már maga a terrorizmus", és inkább "terrortanácsnak" kellene nevezni. Kadhafi azt is nehezményezte, hogy a BT öt állandó tagjánál soha nem jártak az ENSZ nukleáris ellenőrei, majd azt követelte, hogy az Afrikai Unió kapjon állandó BT-tagságot. Ekkor kapott először tapsot a Guardian szerint - pár afrikai ország küldöttjétől.

Kalózok és hal-influenza

Azt javasolta, hogy a következő ENSZ-közgyűlést Pekingben vagy Delhiben kellene tartani, hogy ne kelljen a küldöttségeket szigorú biztonsági előírásokkal terhelni. Aztán arra panaszkodott, hogy nem aludta ki magát, majd a londoni Hyde Park szónóki sarkához hasonlította a közgyűlést, ahol mindeki elmondja a magáét, és lelép. Odáig ment, hogy még az ENSZ szabályzatának nála lévő példányát is széttépte.

Forrás: AFP

Elítélte az afganisztáni és az iraki beavatkozást, és emlékeztetett arra, hogy az USA 19. századi polgárháborújába sem szólt bele más állam, majd azt követelte, hogy árulják el az igazságot John Kennedy amerikai elnök 1963-as meggyilkolásával kapcsolatban.

Szólt a szomáliai kalózokról is, akik szerinte azért kezdtek el hajókat elrabolni, mert a nagyhatalmak halászflottái lehalászták előlük a halakat, majd arra figyelmeztetett, hogy hamarosan várható egy halinfluenza-járvány, amelyre a fejlett országok gyorsan kínálnak majd jó pénzért védőoltást.

Miután mindenkit elijesztett magától, hirtelen tónust váltott, és kijelentette: "a fekete embernek most már nem kell a busz hátuljában ülnie, az amerikai nép elnökké tette őt, és büszkék vagyunk rá. Nagyon örülnénk, ha Obama örökre Amerika elnöke maradhatna" - idézte a Guardian.