Obama: Titkos urándúsító üzemet épített Irán

Vágólapra másolva!
Az USA, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia titkos urándúsító üzemének megnyitását követelte Irántól. A négy nagyhatalom vezetői szerint Irán megsértette a nemzetközi szabályokat egy második nukláris létesítmény építésével, amelyet régóta rejteget a világ elől. Az iráni elnök szerint nem rejtegenek semmit, és Obama hibát követ el a bejelentéssel.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök, valamint a Gordon Brown brit kormányfő, Nicolas Sarkozy francia államfő és Angela Merkel német kancellár követeli Irántól, hogy nyissa meg a nemzetközi ellenőrök előtt azt a titkos atomlétesítményt, amelyet évek óta rejteget a világ elől. A négy politikus a legnagyobb fejlett és fejlődő államokat tömörítő G-20 országcsoport csúcstalálkozója megnyitóján felszólította Iránt, engedje be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit eltitkolt nukleárisfűtőanyag-gyártó üzemébe.

"Irán megsérti azokat a szabályokat, amelyeket minden államnak tiszteletben kell tartania" - jelentette ki Obama. A második urándúsító üzem szerinte összeegyeztethetetlen az atomprogram Teherán által hangoztatott békés jellegével. Sarkozy szerint Iránnak decemberig van ideje arra, hogy eleget tegyen a követelésnek. Szerinte a második urándúsító üzem építésével és rejtegetésével Irán nyilvánvalóan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

Brown azt mondta, a nemzetközi közösséget felháborította a második urándúsító üzem építése. Hozzátette: Nagy-Britannia támogatja, hogy Iránnal szemben újabb, szigorúbb szankciókat vezessenek be. Angela Merkel azt mondta, aggódnak, és sürgősen magyarázatot várnak Irántól. Az USA, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia közös állásponton vannak, de Merkel szerint "meglátjuk, hogyan foglal állást a kérdésről Oroszország és Kína".

Még az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is azt nyilatkozta, hogy Iránban NAÜ-ellenőrzésre van szükség, és Teheránnak bizonyítania kell jó szándékát a jövő heti genfi tárgyalásokon.

A Teherántól délnyugatra, 160 kilométerre fekvő létesítményt titokban tartották az ENSZ-ellenőrök előtt, de az Egyesült Államok régóta tud a létezéséről - közölte egy nevének elhallgatását kérő fehér házi illetékes. Irán ugyanakkor a napokban tagadta, hogy titkos létesítményről lenne szó, és állította, hogy az üzem még nem működőképes, de azután is csak békés célokat szolgál majd - írta a BBC.

"Ha én lennék Obama tanácsadója feltétlenül azt ajánlanám neki, hogy tartsa magában ezt a bejelentést, mert minden bizonnyal egy hiba" - mondta Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök a Time magazinnak pénteken New Yorkban. Az amerikai lapnak interjút adó iráni elnököt meglkérdezték Obama bejelentéséről. Azt állította, semmit sem titkolnak el a NAÜ elől, minden a vele kötött megállapodások alapján történik. A Time szerint azonban a bejelentés meglepte.

"Ez nem jelenti azt, hogy minden létesítményünkről be kell számolnunk a Obama kormányának" - reagált az amerikai elnök szavaira. Azt mondta, Obama bejelentése csak egy újabb "olyan ügy, amelyért Amerika bocsánatkéréssel tartozik Iránnak", és Obama hibái az ő malmukra hajtják a vizet - állította.

Az elnök szerint a létesítmény teljesen legális, és nyitva áll a NAÜ ellenőrei előtt. Azt is mondta, az előírtnál korábban (hétfőn) értesítették a NAÜ-t az új létesítményről, mivel több mint másfél év múlva fogják csak beindítani. "Ez nem egy titkos helyszín. Ha az lenne, miért tájékoztattuk volna a NAÜ-t, egy évvel azelőtt., hogy ezt meg kellett volna tennünk... Meg fogják bánni ezt a bejelentést" - idézte a Reuters. Ahamdinezsad szerint a nagyhatalmak már az október elsején kezdődő, Irán atomprogramjáról szóló tárgyalásokra készülnek, hogy ott verhessék az asztalt emiatt az ügy miatt.

Az iráni atomprogramról tárgyaló hat nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország - képviselői a tervek szerint október 1-jén találkoznak Genfben.