Megkezdődött Ehud Olmert pere

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Ehud Olmert korábbi izraeli kormányfő pere, akit csalással, adócsalással és hivatallal való visszaéléssel vádolnak. Olmert akár húsz évet is kaphat.
Vágólapra másolva!

Pénteken megkezdődött Ehud Olmert korábbi izraeli kormányfő büntetőpere Jeruzsálemben. Olmertet korrupcióval vádolják, de csalás, adócsalás és hivatallal való visszaélés is szerepel a vádpontok között. Olmert tagadja bűnösségét.

A vádirat szerint Olmert pénzt fogadott el egy amerikai üzletembertől, egy korábbi partnere érdekeit kormányfői pozíciójával visszaélve támogatta, és több alkalommal kétszer számlázott adománygyűjtő útjai után - írja a Reuters.

Az ügyészség szerint Olmert Jeruzsálem polgármestereként, illetve ipari és kereskedelmi miniszterként, de még kormányfői kinevezése előtt követte el a bűncselekményeket. Ő az első izraeli kormányfő, aki ellen vádat emeltek.

"Ártatlan emberként jöttem ide, és hiszek abban, hogy az ártatlannak is fogok bizonyulni" - mondta a korábbi kormányfő újságíróknak a tárgyalás előtt. Ha mégis bűnösnek találják, akár 20 évet is kaphat.