Merényleteket hiúsítottak meg az USA-ban

Vágólapra másolva!
Fel akart robbantani egy dallasi irodaházat és egy springfieldi szövetségi épületet két férfi, akiket a héten vettek őrizetbe az Egyesült Államokban. A biztonsági szervek már régóta figyelték őket, és meghiúsították a merényleteket.
Vágólapra másolva!

Terrorakciókra készülő férfiakat vettek őrizetbe az Egyesült Államokban: egyikük az északi Illinois államban, Springfieldben akart felrobbantani egy szövetségi épületet, amely bíróságként is működik, a másik pedig a texasi Dallasban próbált pokolgépet elhelyezni egy felhőkarcolónál.

Springfieldben egy amerikai, az iszlám hitre áttért 29 éves Michael Finton akarta elkövetni a merényletet. Akkor vették őrizetbe, amikor mobiltelefonjával megpróbálta a távolból felrobantani kocsiját, amivel a szövetségi épületnél parkolt. Az amerikai biztonsági szervek azonban már korábban felfigyeltek a készülődésére, így a kocsiban nem volt igazi robbanóanyag.

Dallasban egy jordániai állampolgárságú, 19 éves fiatal akart merényletet elkövetni: akkor fogták el, amikor kocsijával - és benne a pokolgéppel - leparkolt egy 60 emeletes irodaháznál. Az FBI azonban őt is már jó ideje figyelte, így az autóban lévő pokolgép működésképtelen volt. A férfi illegálisan tartózkodott az országban.

Az illinois-i eset még szerdán történt, de csak másnap hozták nyilvánosságra az ügyet. Dallasban csütörtökön vették őrizetbe az illetőt. A CNN az ügyet jól ismerő szövetségi forrásra hivatkozva azt írja: a hatóságok azért hallgattak egy napig az illinois-i esetről, hogy a jordániai férfi ne fogjon gyanút. Egy fedett ügynöknek a jordániai fiatal állítólag korábban azt mondta, hogy szeptember 11-én fog robbantani, de végül úgy döntött, hogy inkább megvárja a Ramadán végét. A férfit tömegpusztító fegyver használatának kísérletével vádolják, amiért életfogytiglani börtönbüntetés is kiszabható.

A CNN szerint a hatóságok egyik férfit sem hozták kapcsolatba ismert terroristacsoporttal. Az amerikai hatóságok hangsúlyozzák, hogy egyik ügy sincs kapcsolatban azzal a feltételezett New York-i merénylettervvel sem, amely az elmúlt napokban riadalmat keltett az országban. Az ügy fő gyanúsítottja, az afgán származású, de az Egyesült Államokban élő Najibullah Zazi ellen csütörtökön emeltek vádat. A CNN hírtelevízió a nyomozáshoz közeli forrásokat idézve korábban azt közölte, hogy a feltételezett merénylet a New York-i tömegközlekedés, például egy metrócsomópont ellen irányult volna.