Támadással fenyegeti Németországot az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Több fenyegetést is küldött Németországhoz az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat a választások előtt, a legutóbbit pénteken tették közzé az interneten. A videofelvételeken egy 32 éves bonni fiatalember beszél, aki a hatóságok szerint 2007-ben csatlakozott az iszlamistákhoz.
Vágólapra másolva!

Újabb üzenetben fenyegette meg Németroszágot az al-Kaida terrorhálózat, két nappal a vasárnapi parlamenti választások előtt. A pénteken, egy radikális iszlamista honlapon közzétett, dátum nélküli felvételen a 32 éves, német-marokkói származású, eredetileg bonni lakos Bekkay Harrach beszél, akit valószínűleg még 2007-ben csábított egy vazirisztáni terrorista kiképzőtáborba az al-Kaida egyik, német-pakisztáni toborzó embere.

A férfi hosszan, 39 percen keresztül prédikál emelkedett hangnemben a dzsihádról, vagyis a szent háborúról, arra szólítja fel a Németországban élő muszlim fiatalokat, hogy csatlakozzanak a fegyveres harchoz. "El tudom érni a célomat. Landolhatok akár Guantánamón, Allah ügyéért készen kell állnom, hogy bármibe beletörődjek" - mondja Harrach, aki szerint mindenki részt vállalhat a dzsihádban, csak türelmesnek kell lenni.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma ezen a héten egy esetleges terrortámadás miatt óvatosságra szólította fel Németországba utazó polgárait. A Bild című bulvárlap pedig azt állítja, az amerikai hírszerzés, a CIA is figyelmeztetést küldött a német titkosszolgálatoknak. A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal szerint azonban a legújabb propagandavideók megjelenése nem jelenti azt, hogy a korábbinál nagyobb lenne a veszély.

A Harrachot szóvivőként használó szervezet az elmúlt napokban több, Németországnak címzett fenyegetést is közzétett. Múlt pénteken azt ígérte, két héten belül támadást hajtanak végre németországi célpontok ellen. "Ha a német nép a háború mellett dönt, a saját ítéletét hozza meg" - ígérte a férfi, utalva a most vasárnapi választásokra és az afganisztáni háborúra.

Németország a NATO által vezetett hadművelet részeként 4200 katonát állomásoztat Afganisztán északi részén. Bár ez a vidék kevésbé veszélyes, mint a déli tartományok, a német hadsereg így is elvesztett 30 katonát. A muszlim szélsőségesek hangja a több tucat halálos áldozatot követelő kunduzi légi csapás (erről itt olvashat részletesen) miatt erősödött fel.

Pénteken üzenetet intézett az európaiakhoz Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat vezetője is (erről bővebben itt olvashat).