A CDU-FDP koalíció nyerte a német választást - exit poll eredmények

Vágólapra másolva!
Bezártak a szavazóhelységek Németországban. Az első becslések szerint a fekete-sárga, vagyis konzervatív-liberális szövetség válthatja le a nagykoalíciót. Az előrejelzés szerint a jobboldali CDU/CSU és a szabad demokrata FDP együtt összesen több mint 320 mandátumot szerzett a legalább 598 tagú Bundestagban.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg a konzervatív-liberális szövetség alakíthat kormányt Németországban, ahol este hat órakor zárták le az urnákat. A ZDF megbízásából készült, legutóbb este kilenckor frissített exit poll (a szavazóhelyiségeket elhagyó emberek megkérdezésével készült) felmérés szerint a konzervatív CDU/CSU pártszövetség a szavazatok 33,8 százalékát, a liberális FDP pedig 14,6 százalékát szerezte meg.

A mandátumbecslés alapján a CDU/CSU 230, a szabad demokraták pedig 93 képviselői helyet tudhatnak magukénak. A 323 mandátum többséget jelent a legalább 598, de várhatóan 614 tagú alsóházban, a Bundestagban (a német választási rendszerben a parlamenti helyek száma változhat: az a párt, amely egy tartományban több egyéni mandátumot szerez, mint amennyit a listás eredménye jelentene számára, megkapja a különbözetet is. Ezekkel a helyekkel megnövelik a Bundestag létszámát).

A felmérés szerint a szociáldemokrata SPD 23,1 százalékot kapott, ami több mint 11 százalékkal kevesebb, mint 2005-ben. Az SPD az eredmény alapján 147 mandátumot szerezhet. A négy évvel ezelőtti eredményhez képest erősödött viszont a populista Baloldal és a Zöldek. Előbbi az előrejelzés szerint 12,4 százalékot szerzett, és 79 képviselői székre számíthat, míg utóbbi 10 százaléka 64 mandátumra lehet elég.

A választáson az első összesítések szerint a szavazásra jogosultak 71 százaléka vett részt, ami több mint hat százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi, 2005-ös választáson. Akkor 77,7 százalék szavazott, de már ez is a második világháború utáni német történelem legalacsonabb részvételi aránya volt.

Egy felmérés szerint a szociáldemokraták több mint 4,8 millió szavazót vesztettek a legutóbbi választás óta. Közülük a legtöbben, 1,8 ember el sem ment szavazni. 1,2 millió vándorolt a radikálisabb Baloldalhoz és 890 ezer a Zöldekhez. A CDU/CSU szintén 890 ezer szavazót csábított át a szociáldemokratáktól, de a konzervatívok is jelentős veszteségeket könyvelhetnek el: majdnem 1,2 millió korábbi szavazójuk voksolt az FDP-re, 890 ezren pedig nem szavaztak.

Az országos trendet tükrözte a szövetségi parlamenti választásokkal egy időben két tartományban tartott törvényhozási választás is. A keleti Brandenburgban és a nyugati Schleswig-Holsteinben is erősen visszaesett CDU és az SPD, és erősödtek a kisebb pártok. Brandenburgban az SPD után a Baloldal lett a második legerősebb párt. A populista baloldaiak bekerültek a schleswig-holsteini törvényhozásba is, ahol szintén megerősödtek a szabad demokraták.