Adócsökkentés és erősödő titkosszolgálatok - milyen lehet az új német kormány?

Vágólapra másolva!
Az állami kiadások lefaragását és adócsökkentést hozhat Németországnak a vasárnapi választásokat várhatóan megnyerő koalíció. Várhatóan komoly viták lesznek az atomenergia szerepéről, mert a CDU megváltoztatná az atomerőművek bezárásáról korábban hozott döntést. A német katonák azonban biztosan maradnak Afganisztánban.
Vágólapra másolva!

Az exit poll eredmények szerint a konzervatív CDU/CSU és a liberális FDP alakíthat kormányt Németországban (az eredményekről részletesen itt olvashat), leváltva a 2005 óta kormányzó konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíciót. Összegyűjtöttük, hogy a legfontosabb kérdésekben mit várhatnak a németek és Európa az új kormánytól.

Bizonytalan adócsökkentés

Az FDP legfontosabb követelése a radikális és azonnali adócsökkentés, és ezt akarja elérni a bajor CSU is. Bár az adócsökkentés a CDU programjában is szerepel, nem tesznek említést annak idejéről, mértékéről és a költségvetési fedezetéről sem. Az adócsökkentés ugyanis azt is jelenti, hogy mindenképpen hozzá kell nyúlni a jóléti rendszerhez, vagyis az egészségügyhöz, a nyugdíjhoz és a segélyekhez, illetve le kell faragni a gazdaság megsegítésére szánt összegekből is.

A szociális rendszert korábban már Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár is megkísérelte megreformálni, de ez végül kormányának bukásához vezetett. Az urnazárás után már az FDP főtitkára is óvatosabban nyilatkozott, mint a kampányban: azt mondta, előbb stabilizálni kell a gazdaság helyzetét, csak utána foghatnak neki az adórendszer átalakításának.

Megnehezíti azonban az adócsökkentést, hogy az államadósság az eddigi válságkezelő intézkedések miatt rekordszinten van: év végére 1700 milliárd euró (vagyis 460 billió forint) lehet, és szinte biztos, hogy 2010-ben újabb 100 milliárd euróval nő majd.

Belügyi tervek

A választási kampány utolsó napjaiban került nyilvánosságra, hogy a kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble által vezetett belügyi tárca már összeírta, hogy milyen jogkörökkel kellene megerősítenie a titkosszolgálatokat. A kiszivárgott feljegyzés szerint lehetővé kellene tenni az Alkotmányvédő Hivatal (a belső elhárítás) számára a számítógépek online átkutatását, "standard azonosítási eljárás" lenne a DNS-vizsgálat, illetve megkönnyítenék a bűnözői és szélsőséges politikai csoportokba beépített ügynökök fedett tevékenységét is.

Az SDP dühödten reagált a tervekre, szerintük Schäuble és a CDU ezzel "átlépte a piros vonalat", vagyis túllépne a jogállamban megengedhető módszereken. A tervekről valószínűleg komoly vitákat folytatnak majd az új koalícióban is, hiszen az FDP számára egyik leghangsúlyosabb téma épp az emberi- és polgári jogok tiszteletben tartása.

Forrás: AFP
Angela Merkel és kereszténydemokrata pártja nyerte a német választásokat (A fotó mögött további kép)

Maradhat az atomenergia

Egy korábbi döntés szerint Németország 2020-ig bezárja atomerőműveit. Ezen változtatna most a CDU, amely szerint meg kell tartani a működő erőműveket, ugyanis átmenetileg még szükség lehet a nukleáris energiára, mert azt csak fokozatosan lehet kiváltani megújuló forrásokkal. Az SDP és a Zöldek ellenzik a hosszabbítást. Utóbbiak listavezetője, Renate Künast már a választások utáni első beszédében jelezte, azért fognak küzdeni, hogy Németország atomenergia-mentes ország legyen.

Maradnak Afganisztánban

Németország 4200 katonát állomásoztat Afganisztánban, a NATO által vezetett hadművelet keretében. Az utóbbi időben a veszteségek (a németek eddig 30 katonát vesztettek), és egy balul sikerült, civil áldozatokat is követelő légitámadás miatt sok bírálat érte a bevetést, de a parlamenti pártok közül csak a populista Baloldal támogatja a katonák azonnali hazahívását.