A szocialisták a portugál választások esélyesei

Vágólapra másolva!
Az utolsó felmérések alapján úgy tűnik, hogy a José Sócrates vezette portugál Szocialista Párt győz majd a vasárnapi parlamenti választásokon. Rajtuk kívül a szociáldemokraták és a szélsőbalosok szerezhetnek érdemi helyeket a portugál parlamentben.
Vágólapra másolva!

Vasárnap parlamenti választásokat tartanak Portugáliában, és a legutolsó közvélemény-kutatások a portugál szocialisták győzelmét jelzik.

A választási kampány utolsó napján, pénteken közzétett három felmérés is nagyjából ugyanolyan eredményt hozott: a José Sócrates miniszterelnök vezette Szocialista Pártnak (PS) 38-38,8 százalékos a támogatottsága, míg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD) a megkérdezettek 29,1-30 százaléka támogatja. A Baloldali Blokk nevű szélsőbaloldali párt lehet a harmadik befutó, támogatottságát 9,4-11 százalék közé teszik a felmérések.

Az elmúlt két hétben nőtt ugyan a szocialisták támogatottsága, a párt előnye mégsem elegendő ahhoz, hogy a négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan abszolút többséget szerezzen a parlamentben. A 2005-ös választáson a szocialisták 45 százalékot szereztek, 121 képviselővel szilárd támogatottságuk volt a 230 fős törvényhozásban.