Nem épül szálloda a náci mészárlás helyén

Vágólapra másolva!
A kijevi polgármester megvétózta, hogy szállodát építsenek egy náci tömeggyilkosság helyszínén. A tervet számos bírálat érte. A szálloda helyén 1941-ben két nap alatt lőttek agyon 33 ezer zsidót.
Vágólapra másolva!

A bírálatok hatására az ukrán főváros polgármestere megvétózta a kijevi Babij Jar szakadéknál építendő szálloda tervét. A tervet zsidó szervezetek is elítélték, mert a helyszínen a nácik és segítőik zsidók tízezreit mészárolták le a II. világháborúban.

Jogvédők és egyetemi tanárok támogatásukról biztosították Leonyid Csernoveckij polgármester döntését, de sürgették az ukrán hatóságokat: tegyenek többet annak érdekében, hogy méltóan emlékezzenek meg a holokauszt áldozatairól.

1941. szeptember 29-én és 30-án több mint 33 ezer zsidót tereltek össze és lőttek agyon a szakadéknál. A következő több mint két évben további mintegy százezer embert végeztek ki, köztük romákat, nem zsidó kijevieket és a Vörös Hadsereg fogságba esett katonáit. A holttesteket a szakadékba dobták. Az egykori tömeggyilkosság helyén hét emlékművet emeltek az áldozatoknak, de egységes emlékhely nincs.

A háromcsillagos, Babij Jar nevű szálloda építésének tervét a múlt héten fogadta el a kijevi önkormányzat. A Csernoveckijhez közel álló parlamenti képviselők támogatták a szálloda megépítését arra hivatkozva, hogy szükség van új szállodákra a 2012-es labdarúgó EB-re készülődő Kijevben.