Több hírességet irritál Polanski megvédése

Vágólapra másolva!
Bár számos híresség tiltakozott Roman Polanski őrizetbe vétele ellen, Luc Besson világhírű francia filmes és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is bírálta a francia-lengyel állampolgárságú rendező melletti feltétlen kiállást. Polanskit egy 13 éves lány 32 évvel ezelőtti megerőszakolása miatt vették őrizetbe Svájcban. Az ügyet annak idején meglehetősen lazán vette a rendező, és azt magyarázta, hogy szerinte csak azért lett olyan nagy felhajtás, mert mindenki fiatal lányokkal akar közösülni.
Vágólapra másolva!

"Ha megöltem volna valakit, azt nem kapta volna fel ennyire a sajtó. De... dugás volt, tudod, és fiatal lányok" - magyarázta egy 1979-es interjúban Roman Polanski, hogy miért szökött el az Egyesült Államokból a 13 éves lánnyal való szexuális kapcsolata ügyében várható ítélethirdetés előtt.

"A bírók is meg akarnak dugni fiatal lányokat. Az esküdtek is meg akarnak dugni fiatal lányokat. Mindenki akar dugni fiatal lányokkal!" - idézett Polanski Tatler magazinnak adott interjújából blogjában a brit Telegraph tévérovatának szerkesztője.

A már akkor világhírű filmrendező tehát az óriási felhajtással indokolta azt, hogy elhagyta az Egyesült Államokat, mielőtt ítéletet hoztak volna az ügyében. Arra számított, hogy bár egy korábbi vádalku eredményeként már eltöltött több mint egy hónapot egy pszichiátriai intézetben, végül nem fogja megúszni ennyivel, és súlyos börtönbüntetést fog rá kiszabni.

"Ez nem olyan megerőszakolós megerőszakolás volt"

Mostani letartóztatása nyomán fellángolt a vita arról, hogy vajon mennyire súlyos büntetést érdemel, és egyáltalán felelősségre kell-e még vonni 32 évvel az eset után. Bernard Kouchner francia külügyminiszter mellett (a lengyel származású Polanski Franciaországban él) hollywoodi hírességek sora is kiállt mellette.

Whoopi Goldberg színésznő például azt mondta: "Ez nem olyan megerőszakolós megerőszakolás volt. Börtönbe ment, és amikor kiengedték, azt gondolhatta, 'Tudod mit, ez (a bíró) száz év börtönre ítél majd. Nem várom meg'."

Besson és Tusk tiltakozik

Többen sem értenek egyet azonban Polanski megvédésével. A szintén világhírű rendező, a francia Luc Besson például kijelentette, senki nem állhat a törvények felett.

Donald Tusk lengyel kormányfő pedig bírálta külügyminiszterét, aki azt mondta, Barack Obama elnökhöz is elmenne Polanski szabadon bocsátásáért. "Az ügy szereplője egy jelentős filmrendező, de akkor is... gyerekmolesztálásról van szó. Nem keverhetjük bele a politikát és a nemzeti érzelmeket" - közölte Tusk.

Még hetekig biztosan bezárva marad

Polanskit Kaliforniában azzal vádolják, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt (a történtekről részletesen itt olvashat). Ez a bűncselekmény az Egyesült Államokban nem évül el.

Az USA-nak 60 nap áll a rendelkezésére, a fellebbezési időszak pedig hetekig tarthat a svájci hatóságok szerint, de a Los Angeles-i ügyészség már bejelentette, hamarosan benyújtják a filmrendező végleges kiadatási kérelmét a svájci hatóságoknak (részleteket a jogi procedúráról itt talál). Bár Polanski ügyvédjei kérték a rendező szabadon engedését, a svájci hatóságok közölték, hogy több hétbe telik ennek az indítványnak az elbírálása.