Vágólapra másolva!
Még mindig rengeteg ember van a romok alatt az indonéziai Szumátra szigetén a szerdai és csütörtöki földrengéseket követően. Nincs áram, telefon, a kórházak összeomlottak, Padang városa romba dőlt. Egy magyar mentőcsapat is a elindult a helyszínre. Az ausztrál külügyminisztérium semmit sem tud a rengés idején a környéken lévő 100 állampolgáráról.
Vágólapra másolva!

Versenyt futnak az idővel a szumátrai földrengés túlélői és áldozatai után kutató mentőalakulatok - írja a BBC. A szerdai rengés a Richter-skála szerint 7,6-os erősségű volt, és eddig legkevesebb 1100 áldozatot szedett az ENSZ szerint. Hivatalos adatok szerint 715 ember halt meg, és legkevesebb 2000 sérült meg. Egy nappal később egy újabb, kisebb erősségű rengés rázta meg a szigetet.

Még mindig találnak túlélőket a romok között: negyven órával a földrengés után egy fiatalt mentettek meg Padangban - írja az AP. A tinédzsert egy összedőlt hotel maradványai alól húzták ki a mentőcsapatok.

Pénteken Siti Fadilah Supari indonéz egészségügyi miniszter külföldi segítséget kért a mentéshez és helyreállításhoz. "Szükségünk van tapasztalt, felszerelt mentőcsapatokra. A legfőbb gondunk az, hogy még mindig számos áldozat van a romok között. Mindent megteszünk, hogy kihozzuk őket" - nyilatkozta.

A legsúlyosabban érintett - majdnem egymilliós lakosságú - Padang városában sok épület a földdel vált egyenlővé a rengést követően. Éjszaka a legkomolyabb munkálatok egy összedőlt iskola romjainál folytak, ahol a BBC beszámolója szerint reflektorokkal és munkagépekkel kutattak a romok között a mentőcsapatok. A Jakarta Post nevű indonéz lap szerint 60 gyerek volt az iskolában a földmozgás idején. Csütörtökig kilenc túlélőt és nyolc holttestet találtak a romok alatt.

A BBC helyszíni tudósítója kaotikus állapotokról számolt be Padangból: nem működnek a telefonvonalak, az elektromos hálózattal is komoly problémák vannak és a mentőcsapatok azt se tudják, hol kezdjék a kutatást. Az orvosok az összeomlott kórházak helyett sátrakban látják el a sebesülteket. "Műtétek százait végeztük el a földrengés megtörténte óta" - mondta Nofli Ichlas helyi orvos a BBC-nek.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=gLb7Hgsr49Jl4n6D

A földrengés nyomán összeomló épület

Közben újranyitották a térség fő repülőterét, és folyamatosan érkeznek a külföldi mentőcsapatok. Yenni Suriyani, a Katolikus Segélyszolgálat vezetője elmondta a BBC-nek, hogy csapataik a helyszínen dolgoznak, de nehéz a munkájuk, mivel sok az alig megközelíthető városrész.

Stephen Smith ausztrál külügyminiszter elmondta, hogy a rengés után száz állampolgárukról még mindig nem tudnak semmit. Padang népszerű az ausztrál szörfösök körében. Az ausztrálok már küldtek segélyszállítmányokat, kutató-mentőcsapatokat és tíz műszaki szakértőt. Nagy-Britannia, Dél-Korea és Japán is útnak indított már jelentős segélycsomagokat. Magyarország is küld egy mentőosztagot, amely 1,6 tonnás felszerelést visz és 4-6 napot tölt Indonéziában.

Forrás: MTI
A magyarországi Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet is csapatot küld Szumátrára (További fotókért kattintson a képre!)

A földrengés szerdán, helyi idő szerint délután negyed 6-kor történt, központja Padangtól északnyugatra, a tenger alatt 85 kilométerrel volt. Csütörtök reggel egy erős, 6,8-es erősségű utórengést is észleltek a térségben. Szumátra veszélyes törésvonalon fekszik, gyakoriak a földrengések a térségben. Egy különösen erős rengés és az azt követő szökőár 230 ezer embert ölt meg 2004 decemberében a térségben.