Viccekkel tört föl Németország új arca

Vágólapra másolva!
Sárga lakóautóval és a Big Brotherrel indult, de hamarosan ő lesz Németország arca külföldön és az egyik legbefolyásosabb vezetője odahaza. A melegségét nyíltan vállaló, de tartózkodóan kezelő Guido Westerwelle, a német szabad demokraták elnöke 11 év után juttatta kormányzati pozícióba pártját, és sokak szerint ő a német választások igazi győztese.
Vágólapra másolva!

"Semmiféle koalíciós szerződést nem írok alá, amelyben nem szerepel egy egyszerű, vállalkozópárti, alacsony mértékű és tisztességes adórendszer kialakítása" - ahányszor csak alkalma volt rá, elmondta ezt a mondatot Guido Westerwelle, a német szabad demokraták (FDP) vezetője a választási kampány során. Ez volt pártja mondanivalójának egyik kulcseleme, és úgy tűnik, működött is.

Az ő pártja mindenkinél jobban szerepelt idén az előző, 2005-ös választásokhoz képest, vagyis az ő szavazótáboruk bővült a legnagyobb mértékben azóta. Az amerikai Time magazin szerint ő lett az igazi győztese a múlt hétvégi választásoknak. Valóban Westerwelle érezheti magát a legsikeresebb német politikusnak, pártja 11 év után kerülhet újra kormányra - hétfőn koalíciós tárgyalásokba kezdhet a választásokon legtöbb szavazatot szerzett Angela Merkel kereszténydemokrata (CDU) pártjával -, neki pedig kinéz a kisebb koalíciós partnernek hagyományosan kijáró külügyminiszteri poszt. Beérett tehát az a munka, amit pártja élén az utóbbi nyolc évben végzett, bár nem mindig tűnt célravezetőnek az út, amit követett.

Poénpolitikus

19 évesen került a pártba, 22 évesen már az FDP ifjúsági szárnyát vezette. Ő maga úgy jellemezte ezt az időszakot, hogy a "birkaszerű szolgákból" álló csoportot egy "kritikus ifjúsági szervezetté" alakította. 1994-ben lett a párt főtitkára, azóta azon dolgozik, hogy leszámoljon azzal a hagyományos mérleg nyelve szereppel, amelybe akkoriban beleragadt az FDP.

2001-es pártelnökké választása után nagy tervekkel indult neki a 2002-es szövetségi választásoknak. A nevéhez fűződő színes akciók jellemezte "poénpolitikával" (spasspolitik) próbálkozott, amivel a fiataloknak akarta eladni pártját. Szerepelt a Big Brother-ben is, de hiába volt a rikító sárga - pártja hagyományos színe - Guidomobilnak becézett lakóautó, amelyben végigcsinálta országos kampányát; hiába volt a nyilvános ígéret, hogy 18 százalékot szerez a választáson - amit ugyancsak sárga festékkel nyilvánosan cipőtalpára is pingált -, eredménye (7,4 százalék) messze elmaradt a várttól.

Forrás: AFP

Optimizmusa azonban túllendítette a kudarcon. "A régi klisé rossz volt, és az új is hibás. Jó politikánk van, komoly céljaink és tiszteletre méltó választási platformunk, de a szükséges optimizmussal és könnyűszívvel vezettük elő. Optimista rajnai vagyok, és hiszek benne, hogy ha meg akarod győzni az embereket, hogy más utat válasszanak, biztos nem azt kiabálod, hogy 'Itt a vég!'" - idézte a Deutsche Welle 2005-ben.

"Tejszínnel vagy anélkül"

Színes és a nyilvánosságot kereső politikusi figurája mögött azonban tartózkodó személyiség rejtőzik. Lelkes műgyűjtő, "szellemes, önkritikus, teljesen normális ember... Nem vesztette el gyökereit a reflektorfényben" - mondta róla közeli barátja, Hartmut Knüppel, a német értékpapír-kibocsátók szövetségének vezetője. Tartózkodóan viszonyul homoszexualitásához is, bár 2004-ben úgy jelezte férfiakhoz való vonzódását a nyilvánosság előtt, hogy Angela Merkel 50. születésnapi partiján partnerével jelent meg.

Forrás: AFP

Optimizmusa 2009-ben igazolódott be. Ekkorra sikerrel alakította pártját a német családi vállalkozások szószólójává, a magánbefektetés bátorításával és az adócsökkentés hangoztatásával. Annyira a gazdaságra koncentrál, hogy sokak szerint gazdasági miniszter posztra lenne igazán alkalmas, nem pedig külügyminiszternek. "Guido Westerwelle értéke teljesen világosan a belső ügyekben mutatkozik meg. Nem a külpolitikában" - mondta a Spiegelnek Jürgen Falter, a Bonni Egyetem politológusa.

Atom és Afganisztán

Készül azért a külpolitikára is. Oroszország továbbra is az előző időszak alatt megszokott hűvös viszonyra számíthat az ő esetében is. Westerwelle ugyanis szeretne lazítani az orosz gázfüggésen, szerinte Németországnak meg kell őriznie nukleáris energiatermelő kapacitását, legalább addig, amíg valamilyen alternatívát talál az orosz gázra.

Az USA kitartó, de óvatos szövetségesre számíthat személyében az afganisztáni hadszíntéren, mert bár ő az egyik legkitartóbb támogatója a német szerepvállalásnak, a jelenleginél többre nem vállalkozna. "Nem lenne szabad kockáztatni sikeres északi hadműveleteinket azzal, hogy másutt is szerepet vállalunk" - idézte a Time. Az Afganisztánban szolgáló 4500 német katona szinte mindegyike az északi, békésebb területeken tevékenykedik, gyakorlatilag nem vesznek részt a déli harcias tartományokban folyó hadműveletekben.

A nukleáris leszerelést szorgalmazó Barack Obama amerikai elnökhöz hasonlóan ő is megszabadulna az atomfegyverektől. "Azt a politikát akarjuk követni, amelyet azokban a szép időkben követtek, amikor a leszerelés állt az első helyen. Leszerelés általi béke lesz a következő, velünk felálló kormány jellegzetessége" - mondta külpolitikai terveiről Spiegelnek. Az utolsó amerikai atomfegyverek Németországból való kivonását szeretné elérni, már a következő kormányzati ciklus alatt.

Forrás: AFP

Németországban németül

Tárgyalópartnerei kemény ellenfélre számíthatnak személyében. Gyakorlott ügyvédként ügyes érvelő, és erős önérdek-érvényesítő is. Ennek ékes példája volt, amikor a választások utáni bemutatkozó sajtóértekezletén helyre tette a tőle angolul kérdező BBC-riportert: "Volna szíves, kérem, Németországban vagyunk. Nagy-Britanniában az emberektől elvárják, hogy angolul szólaljanak meg, és ez érvényes Németországra is, az emberektől elvárják, hogy németül beszéljenek."

Hogy mennyire lesz kemény a jövő hétfőn kezdődő koalíciós tárgyalásokon, és pártjának mely ígéreteit tudja majd elfogadtatni Merkellel, azt még nem tudni. Az biztos, hogy amikor a választások után azt kérték tőle, ismételje meg az alacsony adókra vonatkozó sokszor elmondott mondatát, csak ennyit mondott: "Nem ismétlem meg azt a mondatot. Elég gyakran elmondtam már."