Észak-Korea újra tárgyalna atomfegyvereiről

Vágólapra másolva!
Folytatná az atomleszerelésről szóló tárgyalásokat Észak-Korea. Phenjan legutóbb áprilisban szakította meg a fegyvereinek leszereléséről szóló egyeztetés-sorozatot, de Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hétfőn azt ígérte, felújítják a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea hajlandó visszatérni az atomfegyvereinek leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokhoz - közölte hétfőn Kim Dzsong Il, a sztálinista ország vezetője a phenjani látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel - jelentette az Új Kína hírügynökség. Egyetértettek abban, hogy szükség van a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről szóló megegyezésre.

A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és a házigazda Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás a hosszú évek alatt többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.