Törökország elállhat az EU-csatlakozástól

Vágólapra másolva!
Le is szavazhatják az EU-csatlakozást a törökök Abdullah Gül török államfő szerint. Egy interjúban arról beszélt, ha végre is hajtják a csatlakozáshoz szükséges reformokat, előfordulhat, hogy végül a norvégok példáját követve maguk döntenek a kimaradás mellett.
Vágólapra másolva!

Abdullah Gül török államfő szerint hazája - a csatlakozási tárgyalások sikeres befejezése után - végső soron elállhat az Európai Unióba történő belépéstől. Az államfő a Le Figaro című párizsi lapnak adott szerdai interjúban kifejtette: ha Törökország végrehajtja a Brüsszel által szorgalmazott és a csatlakozáshoz szükséges reformokat, úgy annak eredményeként egészen más ország lesz, mint ami ma. "Meglehet, hogy az a Törökország rácáfol a franciák és mások által táplált kételyekre. Vagy pedig a törökök döntenek úgy, hogy nem akarják Európát. Talán a norvég utat választják" - mondta Gül.

Norvégia lakossága 1972-ben, majd 1994-ben is népszavazáson utasította el az ország - tárgyalások útján már biztosított - belépését az Európai Közösségbe, az EU jogelődjébe. A skandináv ország ennek ellenére szorosan kötődik a szervezethez. Az ország része az Európai Gazdasági Térségnek és a schengeni övezetnek, továbbá kiveszi a részét az uniós külpolitika polgári és katonai jellegű akcióiból.

Gül az interjúban arról beszélt: a csatlakozási tárgyalások célja az, hogy Törökország jobbá váljon, és megfeleljen az európai normáknak. "A munkát nekünk kell elvégeznünk. Törökországon múlik, hogy képes-e megváltozni. Ez a folyamat rövid távon nehéz, hosszú távon azonban előnyös" - tette hozzá.

Párizs igyekszik fékezni a török csatlakozási tárgyalásokat, és inkább a földközi-tengeri unió révén kötné a muzulmán országot Európához. Berlin a teljes jogú EU-tagság helyett különleges partneri viszonyt kínál Ankarának. A török kormány számára azonban csakis a teljes jogú tagság lehet a tárgyalások célja. "Vagy teljes jogú tagok leszünk, vagy nem leszünk tagjai az EU-nak" - mondta nemrég Ahmet Davutoglu külügyminiszter is.