Izgató fiúkba bukhat bele a francia miniszter

Vágólapra másolva!
Újra elővették politikai ellenfelei a francia kulturális miniszter négy évvel ezelőtt megjelent könyvét, amelyben Frédéric Mitterrand arról ír, hogy felkeltették érdeklődését prostituált fiúk. Nemcsak a szélsőjobb támadja már, hanem saját pártja, a szocialisták is.
Vágólapra másolva!

Miniszteri karrierje megmentéséért küzd a francia Frédéric Mitterrand, miután ellenzéki politikusok azzal támadják, hogy önéletrajzában beismerte: "fiúknak fizetett" szexturistaként - írja a brit Independent. A 62 éves kulturális és kommunikációs miniszter a korábbi francia elnök, Francois Mitterrand unokaöccse.

A miniszter könyvében azt részletezi, milyen örömökben részesítették őt az általa felkeresett különféle ázsiai bordélyokban. Részletesen vall benne a fiatal fiúk iránt táplált vonzalmáról és arról, miként vette igénybe a fiatal prostituáltak szolgálatait. "Az egész rituálé a fiatalokkal való kereskedéssel, a rabszolgapiaccal rendkívül felizgatott... A különösen vonzó és azonnal rendelkezésre álló fiatal fiúk bősége felkeltette bennem a vágyat" - írta a miniszter, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

A könyv - amely 190 ezer példányban kelt el Franciaországban - kivívta a kritikusok elismerését az Independent szerint. Mitterrand a könyv megjelenésekor azzal reklámozta az önéletrajzot, hogy az "félig valós, félig megálmodott". Azt nem tudni, hogy a thaiföldi és indonéz bordélyokban játszódó jelenetek a valóságban is megtörténtek-e, vagy a képzelet szüleményei.

A 2005-ös Rossz élet (La Mauvaise Vie) című bestsellert szélsőjobbos politikusok ásták újra elő. Azért kutakodtak Mitterrand múltjában, mert a kulturális miniszter látványosan védi Roman Polanski filmrendezőt, akit szeptember 27-én vettek őrizetbe Svájcban. Polanskit az Egyesült Államokban egy 13 éves lány három évtizeddel ezelőtti megrontásával vádolják (az esetről bővebben itt olvashat).

Saját pártja is ellene fordult

Mitterrand mellett már saját pártjának tagjai sem állnak ki, szerintük is véget érhet három hónapos miniszteri karrierje. Az eset különösen kínos lehet Nicolas Sarkozy francia államfő számára, aki a "politikai nyitottság" jeleként vette be a kabinetbe a meleg, ráadásul szocialista politikust. Az Independent szerint a döntésben komoly szerepe volt Sarkozy feleségének, Carla Bruninak is.

Egy hétfő esti televízió-műsorban Marine Le Pen (a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen lánya) olvasott fel részleteket Mitterrand könyvéből. Szerdán pedig felkérte Mitterrand-t, hogy távozzon a kormányból, hogy helyreálljon Franciaország erkölcsi egysége. A szocialisták szóvivője, Benoit Hamon sokkolónak nevezte a gyerekekről szóló részleteket.

Maga Mitterrand is elképedt, de ő a támadásokon: "Ha a Nemzeti Front (Le Pen pártja) lenyom engem a sárba, akkor az megtiszteltetés számomra. Ha egy baloldali politikus nyom le a sárba, azzal pedig saját magát alázza meg" - vágott vissza.