Halálos ítéletet hoztak az iráni hatóságok egy tüntető ügyében, akit a júniusi teheráni zavargások egyik kirobbantójának tartanak. Ő az első tüntető, akiről kiderült, hogy halálbüntetést kap, de nem tudni, hogy korábban nem születtek-e hasonló ítéletek.

Halálra ítéltek Iránban egy férfit, aki részt vett a júniusi iráni elnökválasztást követő tüntetésekben - közölte csütörtökön egy helyi reformista honlap. A Mowjcamp című portál szerint Mohammad-Reza Ali-Zamanira hétfőn mondták ki a legsúlyosabb ítéletet. Ali-Zamani egy monarchistapárti csoport tagja, de nem tudni pontosan milyen vádak alapján ítélték el.

A férfit korábban azon több mint száz ellenzéki közé sorolták, akiket azzal vádoltak a teheráni hatóságok, hogy utcai zavargásokat szítottak a vitatott kimenetelű választást követően. A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség augusztusban arról számolt be, hogy Ali-Zamanit Irán iszlám berendezkedése elleni harccal és egy royalista terrorszövetségben való aktív tevékenységgel is megvádolták

Nem tudni arról, hogy Iránban hoztak-e már korábban is halálos ítéletet olyanok ellen, akik részesei voltak a Máhmúd Ahmadinezsad elnök újraválasztása ellen tiltakozó tömegmegmozdulásoknak.

Iránban az ellenzék azzal vádolja a hatalmon lévőket, hogy csalással tartották meg Ahmadinezsadot az elnöki poszton, ezért robbantak ki a júniusban erőszakkal elfojtott tüntetések is. A kormány tagadja a választási csalást, és azt állítja, hogy a külföldi támogatást élvező tiltakozó akciók célja az iszlám köztársaság intézményeinek aláaknázása volt.