Magát minden idők legjobb miniszterelnökének, a mentességi törvényt megsemmisítő alkotmánybíróságot pedig politikai szervnek nevezte Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy interjúban. Szerinte az ellenzék próbálja megdönteni kormányát, a köztársasági elnök meg elfogult.

"Minden idők legjobb olasz miniszterelnökének" nevezte magát Silvio Berlusconi olasz kormányfő egy pénteki interjújában, és megerősítette, hogy az alkotmánybíróság rá nézve negatív döntése dacára nem gondolkodik a lemondásán.

A 73 éves kormányfő a balközép ellenzéki pártokat támadta, amelyek szerinte "agresszióval és bírósági hadjárattal" próbálják megdönteni a kormányát. "A nép azonban, amely egy demokráciában az egyetlen uralkodó, mellettem áll. Kötelességem öt éven át, a törvényhozási időszak végéig kormányozni, mivel az olasz néptől kaptam erre megbízatást" - mondta Berlusconi.

Az interjúban ismét támadta Giorgio Napoletano köztársasági elnököt is, amiért az ellenzék érdekeit képviseli, a kormányfő szerint ugyanis nem olyan pártatlan, mint amilyennek az alkotmány értelmében lennie kellene. "Világosan ki kell mondani: ha valaki, mint Napoletano, a baloldalról érkezett, akkor elnökként nem cselekedhet pártoktól függetlenül" - tette hozzá.

Berlusconi kikelt az alkotmánybíróság ellen is, amely szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a legfőbb állami méltóságok - köztük a kormányfő - mentelmi jogát. "Az alkotmánybíróság nem független a pártoktól. Ez egy politikai szerv, amely politikai döntéseket hoz" - állította.

Az olasz alkotmánybíróság szerdán este lényegében azt mondta ki, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök mentelmi joga nem terjed ki korrupciós ügyeire. A megsemmisített - az igazságügy miniszter, Angelino Alfano után elnevezett - Alfano-törvény mentesítette a bírósági "zaklatások" alól az ország állam- és kormányfőjét és az olasz parlament két házának vezetőit. A tavalyi parlamenti választás után elfogadott törvény alapján, korábban felfüggesztették a Berlusconi ellen zajló peres eljárásokat (Az erről szóló cikkünket itt elolvashatja).