Szülei segédletével végeztek ki egy iráni fiatalt

Vágólapra másolva!
Iránban vasárnap felakasztottak egy 21 éves férfit, akit kiskorúként elkövetett gyilkosság miatt ítéltek halálra. Szülei nem akarták megmenteni, sőt, jelen voltak a kivégzésnél.
Vágólapra másolva!

Bénud Sodzsai ügyvédje elmondta, hogy védence négy évet töltött börtönben, mielőtt vasárnap hajnalban a teheráni Evin börtönben felakasztották.

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet beszámolója szerint Sodzsai 17 éves korában verekedésbe keveredett egy másik fiatallal, és miután az egy késsel fenyegette, önvédelemből egy üvegdarabbal halálosan megsebesítette. Ügyében az Európai Unió is beavatkozott, egy hónapja hasztalan próbálta jobb belátásra bírni a teheráni hatóságokat.

Az Iránban uralkodó iszlám jog szerint egy halálraítélt kegyelemben részesíthető, ha az áldozat családjának kártérítést ajánlanak fel. Sodzsai szülei azonban nem akarták fiúkat megmenteni, sőt, mint az iráni félhivatalos Fars hírügynökség jelentette, ők maguk is segédkeztek a kivégzésnél.

Az AI szerint Iránban tavaly legalább 346 embert végeztek ki, ennél több emberen csak Kínában hajtottak végre halálos ítéletet. Tavaly nyolc olyan embert végeztek ki Iránban, akik tettük elkövetésekor kiskorúak voltak - az Amnesty szerint 1990 óta 42-öt.