Ujgurokat ítéltek halálra Kínában az urumcsi zavargásokért

Vágólapra másolva!
Gyilkosságban, gyújtogatásban, rablásban találtak bűnösnek hét ujgurt Kínában, akiket a júliusi urumcsi zavargások során vettek őrizetbe. Egy híján mindet halálra ítélték. Ők az elsők, akiket elítéltek az akkor őrizetbe vettek közül.
Vágólapra másolva!

Hat embert ítéltek halálra Kínában a Hszincsiang tartományban történt zavargásokban játszott szerepükért hétfőn. Többek között gyilkossággal, gyújtogatással és rablással vádolták őket. Egy hetedik ember életfogytig tartó börtönt kapott. Mindannyian ujgurok.

Ők az elsők, akiket elítéltek a júliusban kitört, 200 halálos áldozatot követelő zavargásokkal kapcsolatban. A muszlim vallású ujgur őslakosok és a betelepülő többségi han nemzetiség között Urumcsiban kitört összetűzések során több tucat embert vettek őrizetbe. A hetedik vádlottat azért nem ítélték halára, mert segített a hatóságoknak egy másik gyanúsított kézre kerítésében.

A tartományban a zavargások óta rendkívüli készsültségben vannak a hatóságok, azt az urumcsi bíróságot, ahol az ítéletek születtek rohamrendőrök védték.

Az Új Kína hírügynökség szerint az elítélek egyike öt embert gyilkolt meg egy késsel és egy franciakulccsal, és felgyújtott egy épületet is. Négyen közülük négy embert vertek halálra együtt, és egyet megsebesítettek, ezenkívül járműveket, boltokat fosztogattak és gyújtottak fel, aminek során további öten vesztették életüket. Két másik férfi az ítélet szerint hérom embert ölt meg és rabolta el mobiltelefonjaikat.

A zavargásokban a hivatalos adatok szerit 197 - zömében a han nemzetiséghez tartozó - ember vesztette életét, a hatóságok több száz embert vettek őrizetbe, eddig 21 ellen emeltek vádat.