Chávez államosított egy karibi Hilton-szállodát

Vágólapra másolva!
Államosított egy karibi luxusszállodát Hugo Chávez venezuelai elnök. A hotel a Hilton-szállodalánchoz tartozott, de két helyi cég tulajdonában volt. Ez már a második Hilton-hotel, amelyre a venezuelai állam rátette a kezét.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez venezuelai elnök elrendelte az államosítását egy, a Hilton-lánchoz tartozó luxusszállodának a Margarita-szigeten, a karibi térségben - írja a BBC. Az államosításról szóló rendelet kiadása előtt néhány héttel ebben a hotelben szállt meg Moammer el-Kadhafi líbiai vezető és Robert Mugabe zimbabwei elnök, akik Afrika és Latin-Amerika országainak vezetőinek csúcstalálkozóján vettek részt. Chávez rendelete szerint a hotelnek a továbbiakban szocialista szellemben kell fejleszenie a turizmust.

A Hilton Worldwide azt közölte, hogy egyelőre elemzik Chávez lépését. A szállodalánc szóvivőjének Miamiban kiadott közleménye szerint a hotel a Hilton-lánc része marad, és a megszokott színvonallal várja vendégeit. A szállodának 450 szobája és lakosztálya van, egy kaszinó, éttermek, boltok, irodák és egy kis kikötő is tartozik hozzá. A Hilton csak irányította, de nem birtokolta a szállodát: a tulajdonos két helyi cég.

Az elnöki rendelet szerint a hotelt úgy fogják államosítani, hogy nem vállalnak semmilyen jelenleg fennálló kötelezettséget, a nyereséget pedig a turisztikai minisztérium fogja megkapni.

Ez már a második alkalom, hogy Chávez államosít egy Hilton-hotelt. 2007-ben a Caracas Hilton hotelt sajátította ki, és átnevezte Alba Caracasnak. Az elmúlt négy évben a venezuelai vezetés számos stratégiai fontosságúnak ítélt iparághoz tartozó céget államosított, érintve az áramszolgáltatást, a cement-, acél- és olajipart, illetve a banki szolgáltatásokat.