Az európai értékek elleni kulturális agressziónak nevezte Orbán Viktor a szlovákiai nyelvtörvényt. A Fidesz elnöke a Magyar Koalíció Pártja rimaszombati kongresszusán beszélt erről. Azt mondta, ha egy törvény rossz, akkor újra kell alkotni.

"A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen" - jelentette ki a Fidesz elnöke szombaton Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán. Orbán szerint egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, hanem vissza kell vonni, és újat alkotni.

A szlovákoknak azt üzente: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy megnyirbálták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, akkor könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut - mondta. "Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése."

A Fidesz elnöke szerint, ha pártja jövőre megnyeri a választásokat, akkor hozzáfog a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez és új alapokra helyezi a magyar-szlovák viszonyt. A magyar kisebbségek problémáinak alapvető okának Magyarország tekintélyének csökkenését nevezte.

Orbán felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat. "Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van" - mondta. Beszédét többször hosszú taps szakította meg.

Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, helyette a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti - mondta.