Egyre kevesebb orosz kér a demokráciából

Vágólapra másolva!
Egyre több orosz véli úgy, hogy országának nincs szüksége demokráciára - derül ki egy friss közvélemény-kutatásból. A többség szerint az elnöknek kellene felügyelnie a parlamentet és a bíróságokat is.
Vágólapra másolva!

Egyre csökken azok száma, akik szerint szükség van demokráciára Oroszországban. A Levada-center által készített felmérés szerint ugyan az emberek 57 százaléka vélte úgy, hogy kell a demokráciára, ám ez az érték 2006 óta a legalacsonyabb.

A többi kérdésre adott válaszok pedig zavaros eredményt hoztak. A megkérdezettek 60 százaléka ugyanis úgy vélte, hogy jobb lenne, ha az elnök gyakorolná a hatalmat a parlament és a bíróságok fölött is - ami egyáltalán nem egyezik a demokratikus elvekkel - jelentette a BBC.

Az emberek 43 százaléka egyetértett azzal a felvetéssel, hogy Oroszországnak néha szüksége van vasöklű vezetőre, 26 százalékuk pedig úgy vélte, a demokratikus kormányzás nem felel meg Oroszországnak. Az emberek 95százaléka úgy érzi, nincs befolyással arra, ami az országban történik - derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott, 1600 ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatásból.

A héten Oroszországban 80 százalékos győzelmet aratott Vlagyimir Putyin pártja a regionális parlamenti és helyi önkormányzati választásokon. Többen azonban vitatják a választások tisztaságát (erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat).