Sztrájkba lépnek a takarítók Berlinben

Vágólapra másolva!
Jelenetős, 8,7 százalékos béremelést követelnek Németországban a takarítók és épületkarbantartók, ezért kedden sztrájkba lépnek. A szakszervezet szerint a sztájkolók nem takarítják ki az illemhelyeket és nem viszik el a szemetet sem.
Vágólapra másolva!

Munkabeszüntetést kezdenek kedden Berlinben a takarítók és épületkarbantartók. Az építőmunkásokat, agráripari dolgozókat és környezetvédelmi alkalmazottakat, azaz takarítókat tömörítő szakszervezet (IG BAU) szerint a takarítók munkabeszüntetését egész Németországra kiterjesztik. Így szerintük országszerte fennakadások várhatóak a közintézmények munkájában.

A dpa hírügynökség szerint az épület-takarítók határozatlan időre hirdetett sztrájkjának részeként nem tisztítják a munkahelyek illemhelyeit, és nem takarítják el a szemetesekben összegyűlt hulladékot. Németországban mintegy 860 ezer takarító dolgozik. Kereseteikre október elsejéig kellett volna megegyezésre jutniuk a szakszervezeteknek a munkaadókkal. A szakszervezetek 8,7 százalékos béremelést követelnek a takarító-munkásoknak.