Orbánt az esze és a szíve is az MKP-hoz húzza

Vágólapra másolva!
A Magyar Koalíció Pártját (MKP) tekinti együttműködő partnerének a Fidesz a szlovákiai magyar pártok közül - jelentette ki Orbán Viktor egy hétfői interjúban. A Fidesz elnöke arról beszélt, hogy "az ész és a szív által motivált" okai is vannak az MKP-val való együttműködésre, míg az MKP-ból kivált másik pártot, a Híd-Mostot még nem ismeri eléggé.
Vágólapra másolva!

Szoros kapcsolatot ápol a Fidesz a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjával (MKP), míg a másik szlovákiai magyar párt, a Híd-Most esetében inkább kivár - mondta Orbán Viktor Fidesz-elnök egy hétfői lapinterjúban. A pozsonyi Új Szóban közölt interjú szerint az európai Néppártban való tagság és a személyes kapcsolatok is közrejátszanak az MKP és a Fidesz együttműködésében, míg a Bugár Béla vezette Híd-Most végső formáját még nem látja a Fidesz.

A Fidesz-MKP együttműködésnek két fontos oka van - jelentette ki Orbán. "Az egyik, hogy az MKP tagja az Európai Néppártnak. Én a Néppárt alelnöke vagyok, és ezen tisztségemből kifolyólag különleges felelősségem van az MKP-val tartott kapcsolatokért" - mondta. Mivel a Híd-Most egyelőre nem tagja a Néppártnak, a Fidesz egyelőre nem tudja, merre tartanak a nemzetközi porondon - tette hozzá.

"A másik ok, hogy a Bugár-féle párt még mindig nem jelölte ki a helyét véglegesen a magyar-magyar együttműködés keretében" - idézi a lap Orbánt, aki a hét végén Rimaszombatban részt vett az MKP kongresszusán. A Fidesz-elnök szerint racionális érvek alapján kell kialakítani az együttműködést, de abban a személyes kapcsolatok is fontosak. "A Csáky-féle párttal [Csáky Pál az MKP elnöke - a szerk.] két nagyon erős, mind az ész, mind a szív által motivált okunk van az együttműködésre, míg a Bugár-féle párttal ezek nem állnak fenn" - mondta Orbán.

Bugár Béla az interjúra reagálva azt mondta, elhibázott lépésnek tartaná, ha a Fidesz bekapcsolódna az MKP és a Híd közötti versengésbe. "Ezt már megtették Erdélyben is, szerintem ez rossz üzenet a szlovákiai magyaroknak" - mondta a Híd elnöke. Szerinte időt kell hagyni a magyarországi pártoknak, hogy megtapasztalják, a Híd megfelelően képviseli-e a szlovákiai magyarok érdekeit.

A Híd-Most nevű pártot az MKP-ból kivált olyan parlamenti képviselők alapították, akik elégedetlenek voltak az MKP vezetésének, különösen Csáky Pál elnöknek a politikai stílusával. Az új párt első ízben a novemberi megyei választásokon indul.