90 év börtönre ítélték a Las Vegas-i magyar ámokfutót

Vágólapra másolva!
Kilencven év börtönt kapott Steven Francis Zegrean (Zegreán István), aki egy Las Vegas-i kaszinóban nyitott tüzet az ottlévőkre. A lövöldözésnek nem volt halálos áldozata. Az ügyész szerint életfogytig tartó szabadságvesztést érdemel, a férfi ügyvédje megfellebbezte az ítéletet.
Vágólapra másolva!

Kilencven év börtönre ítélték az 53 éves Steven Francis Zegreant (Zegreán István), aki 2007. július 6-án egy Las Vegas-i kaszinóban tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra. Egy nevadai esküdtszék júliusban az ellene szóló 52 vádpontból 51-ben bűnösnek mondta ki a Las Vegas-i ámokfutót, aki négy embert sebesített meg.

"Őszintén sajnálom, amit tettem (...), könyörüljenek" - mondta a bíró előtt magyar akcentussal a férfi. Legalább 24 évet kell letöltenie büntetéséből, addig nem helyezhető feltételesen szabadlábra.

Az Egyesült Államokban élő Steven Francis Zegrean volt szobafestő korábban elvesztette állását, kétszer elvált, utolsó dollárjait pedig szerencsejátékon verte el a kaszinóban. 2007. július 6-án ittasan, hosszú kabátja alatt egy 9 milliméteres pisztollyal, zsebeiben lőszerekkel ment be a New York-New York kaszinóba, mintegy két órát töltött az egyik étkezőben, majd egy galériáról tüzet nyitott a játékteremben tartózkodókra. Amikor fegyvere elakadt, egy szolgálaton kívüli katona lefogta, majd mások is segítettek ártalmatlanná tenni.

Az ügyvédek és a védelem egyetlen tanúja, egy pszichológus szerint a férfi tettét az vezérelte, hogy végső kétségbeesésében öngyilkosságot akart elkövetni, magára akarta vonni a figyelmet, és abban reménykedett, hogy a rendőrök lelövik. Maga az ámokfutó korábban azt mondta tettéről, "segélykiáltás volt (...), hogy véget vessek az életemnek". A hétfői ítélethozatalkor azt mondta, csak remélni tudja, hogy az emberek megkönyörülnek rajta.

Ravi Bawa ügyész életfogytig tartó szabadságvesztést kiszabását kérte. Szerinte a férfi maximális büntetést érdemel, mivel tömegmészárlást akart végrehajtani, "azért ment oda, hogy 200-nál is több embert megöljön" - mondta. Az ügyész a coloradói Columbine gimnáziumban történt 1999-es, 14 halottat követelő és a Virginia Egyetemen történt 2007-es vérengzéshez hasonlította az esetet, utóbbinak 33 halottja volt. Mint mondta, Zegrean zsebeiben 249 töltény volt, amikor lefogták.

Az elítélt ügyvédje túlzónak és félrevezetőnek tartja ezeket a hasonlatokat. Szerinte védencét nem a gyűlölet vezérelte, és nincs bizonyíték arra, hogy emberekre célzott, amikor lövöldözni kezdett. Zegrean állítólag megkérdezte az első rendőrtisztet, aki kihallgatta, hogy megsérült-e valaki. Az ügyvéd azt mondta, megfellebbezik az ítéletet.