Furcsa helyi szabályokra utaznak a kínai netezők

Vágólapra másolva!
Minden diák tisztelegjen az autóknak; minden állami dolgozó vásároljon megadott mennyiségű helyi cigarettát; meg kell győződni minden földtámogatást igénylő hajadon szüzességéről - néhány helyi rendelet Kínából, amelyeket a kínai fórumozók visszajelzései alapján vontak vissza.
Vágólapra másolva!

Az összes diák kívülről fújja a szabályokat a Luolang általános iskolában a dél-kínai hegyvidéken: tilos a folyosón futkosni, becsengetésre a padba kell ülni, jelentkezni kell, ha kérdésed van, és tisztelegni, minden autónak, amit iskolába menet vagy onnan jövet látsz. A helyi tanács oktatási felelősei ezzel a furcsa szabállyal remélik csökkenteni a balesetek számát az iskolához vezető, járda nélküli, girbegurba, hegyi utakon - írja a New York Times.

Sokan azonban hevesen kritizálták internetes fórumokon az értelmetlen szabályok ostoba megalkotóit, akik ahelyett, hogy fekvőrendőröket telepíttetnének, vagy korlátoznák a sebességet a környéken, ilyen előírásokkal nehezítik a gyerekek életét. Az amerikai lap szerint egyre gyakoribb, hogy a kínai internetes közösség az alulképzett, csak a párt által leváltható helyi hivatalnokokon köszörüli a nyelvét hajmeresztő rendeleteik miatt, gyakran nem is eredménytelenül.

Áprilisban például országos botrány kerekedett abból, hogy Hubei tartományban előírták a közalkalmazottaknak és az állami vállalatok dolgozóinak, hogy évente legalább 23 ezer doboz helyi gyártású cigarettát vásároljanak. Aki keveset vagy más márkát vett azt büntetés fenyegette. Ettől a rendelkezéstől azt várták, hogy fellendíti a helyi gazdaságot. Hetekig a témán csámcsogott mindenki, mire visszavonták a vitatott rendeletet - írja a New York Times.

Hasonló történt Hubei tartomány egy másik részében, ahol a helyi rizspálinka-forgalmat akarták felturbózni, illetve Kujcsou tartományban, ahol pedig arra utasították az állami dolgozókat, hogy mindenki látogasson el egy helyi turistalátványossághoz, hogy fellendítsék az ottani forgalmat. Ezeket is visszavonták a tiltakozások nyomán.

Az orosz határ mentén fekvő Heihében viszont az összes kutya agyonverését rendelték el idén májusban. Állítólag csak azért, mert egy helyi köztisztviselőt megharapott egy kutya. 2005-ben a felsőbb vezetés törölte el azt a szabályt Csungcsinban, hogy megvizsgálják minden olyan hajadon szüzességét, aki támogatást igényelt földje után, mert úgy vélték, csak a szüzek jogosultak erre.

A kommunista párt igyekszik korrigálni az ilyen hibákat, jobban odafigyelnek a pártiskolákban a képzésre - az ideológiai mellett a közigazgatási oktatásra is nagyobb súlyt fektetnek -, és több lehetőséget biztosítanak az embereknek a visszajelzésre. Egyes vitatott rendeletek meghozóit keményen meg is büntették: egy északkelet-kínai város párttitkárát például kirúgták, miután 13 ezer forintnak megfelelő büntetést rendelt el mindenkire, aki engedély nélkül vág le egy kukoricaszárat.

A vitás helyi rendeleteket gyakran az államai sajtó is kipécézi, de a közvetlen felelősökről általában hallgatnak - írja a New York Times.