Jó a hangulat a diákok által megszállt bécsi előadóban

Vágólapra másolva!
"Jó a hangulat, sok eszmecsere folyik, beszédeket tartanak, politikusok jelennek meg" - így jellemezte a bécsi egyetem nagy előadótermében uralkodó viszonyokat az egyetem egyik hallgatója az [origo]-nak. A tandíj és az egyetem túlzsúfoltsága ellen tiltakozó diákok hatodik napja tartják megszállva a központi előadótermet, az audimaxot. A spontán indult akcióhoz egyszer már kivonultak a rendőrök is, és a közoktatási miniszter is ráállt, hogy leül tárgyalni a diákok képviselőivel.
Vágólapra másolva!

A különböző karokon tanuló egyetemisták elfoglalták a bécsi egyetem főelőadótermét, hogy együtt lépjenek fel a tandíj ellen, illetve, hogy mindenki számára több jogot és képzési esélyt harcoljanak ki. A tiltakozó akció spontán indult, de már hat napja tart. A megszállt előadóteremben (az audimaxban) csütörtök óta nincsenek órák, a diákok addig nem adják vissza a termet, amíg az egyetem és Johannes Hahn felsőoktatásért is felelős tudományügyi miniszter le nem ül velük tárgyalni - olvasható egyebek mellett a tüntető bécsi diákok "Uni brennt" (Az egyetem ég) című weboldalán.

"Egész nap sokan vannak az előadóteremben, a többség jön-megy, benéz, ott marad, amíg ráér, aztán elmegy órára. Mindig sokan vannak, és akad egy-két elszánt ember, aki folyamatosan ott ül, vagy akár ott is éjszakázik" - mondja az [origo]-nak Maria Kothmiller, aki hetedik félévét tölti az egyetemen, mérnöki fizikát és sinológiát tanul. Ő péntek este szerzett tudomást az eseményekről, amikor egy barátnője felhívta: "Egymást értesítették a diákok, nagyon gyorsan elterjedt a hír. Nagyon meglepődtem, hogy az akció túlélte a hosszú hétvégét" - mondja, hozzátéve, hogy hétfő ünnepnap volt Ausztriában.

Nem állt meg az élet

A tüntetés ellenére nem állt meg az élet az egyetemen, csak azok az előadások maradnak el, amelyek az audimaxba voltak meghirdetve. Mivel Maria egyetemi tanulmányai mellett dolgozik is, eddig nem volt ideje benézni az események központjának számító nagyelőadóba, oda majd csak kedd este ugrik be. A többektől azt hallotta, hogy "jó a hangulat, sok eszmecsere folyik, beszédeket tartanak, politikusok jelennek meg". A rendőrség eddig egyszer vonult ki a helyszínre: rövid időre lezárták a bejáratot, hogy ne mehessenek be még többen az épületbe és ne legyen túlzsúfolt a terem.

A tüntetők keddre húszpontosra bővítették követeléseiket: egyebek mellett a bolognai rendszer bevezetésének módját kifogásolják, és a költségvetési megszorítások miatt a felsőfokú oktatás színvonalának hanyatlásától tartanak. Követelik a tandíj teljes eltörlését és az egyes egyetemeken meglévő létszámkorlátozások megszüntetését is.

Az elmúlt hetekben feszültséget keltett, hogy a felsőoktatási tandíj eltörlésével - jelenleg a legtöbb diáknak nem kell fizetnie - megugrott a beiratkozók száma: egyes szakokra 40 százalékkal többen iratkoztak be idén, mint tavaly. Ezért felvetődött a tandíj újbóli bevezetése, de a tüntetők ezt hevesen ellenzik, ahogy az úgynevezett tanulmányi bevezető időszakot is. A 2011-ig bevezetendő rendszer szerint két félév után megfelelési vizsgát kell tennie a hallgatóknak. Sokan ezt a létszámkorlátozás burkolt eszközének tartják - írja az MTI. A hallgatói érdekképviseleti szervezetek egy része elhatárolódott az akciótól, bár elmondták, hogy a célokkal egyetértenek.

Állva hallgatni az előadást

Maria szerint a bécsi diákság csak olyankor kezd ekkora tüntetésbe, ha valóban elégedetlen. Követeléseik közül szerinte a legfontosabb a tandíj eltörlése, "mert a tandíj igazságtalanságot szül". A második legfontosabb pont szerinte az egyetem túlzsúfoltsága. "Sok előadáson egyszerűen nem lehet leülni, ha nem ér oda jóval korábban az ember. Ilyenkor állva lehet csak végighallgatni az előadást. A gyakorlatokon sokszor előfordul, hogy száz ember jelentkezik ötven helyre. Ilyenkor nem jutsz be és nem tudsz mást tenni, mint hogy vársz egy évet."

A tüntető diákok csütörtök óta egy percre sem hagyták el a központ előadótermet: sokan ott is alszanak, reggelente úgyevezett "sztrájkreggelivel" kezdik a napot. Keddre virradóra a megszokottnál is többen maradtak. Elterjedt ugyanis a hír, hogy a rendőrség főhadiszállásuk kipucolására készül, bár a rendőrség ezt az értesülést nem erősítette meg.

A sztrájkoló diákok zenehallgatással szórakoztatják magukat, amikor éppen nem tart valaki beszédet vagy nincs megvitatásra váró téma - írja a Der Standard című osztrák lap online közvetítésében. Keddre valamennyi osztrák egyetem bejelentette, hogy előadásokkal és vitaestekkel kiegészített hallgatói gyűléseket szervez. Osztrák online lapok percről percre követik az eseményeket, a központi előadóterem történéseit élő kamera közvetíti éjjel-nappal.

Az egyetemi vezetők szerint az alulról szerveződő csoportban az első napokban nehéz volt bárkit is találni, aki a a diákok érdekeit képviselte volna. A miniszter hétfőn visszautasította a diákok tárgyalási javaslatát, kedden viszont igent mondott. Nem sokkal később bejelentették, hogy Hahn EU-biztos lesz, ezért - mint mondta - a tudományos miniszteri poszton őt váltó utódja fogja megörökölni a vitát.

Kedden nem sokkal dél előtt a tüntetők sajtósai azt vitatták meg a jelenlévőkkel, hogy a tárgyalások előrelendítésére hivatalos meghívót küldenek Hahnnak. Úgy döntöttek, hogy csütörtök délutánra hívják meg az audimaxba. Hacsak a miniszter nem távozik rögtön keddi kinevezése után Brüsszelbe, ahogy azt a tüntetők Facebook oldalán írta valaki.