Szigorítaná Svájc a halálturizmus szabályait

Vágólapra másolva!
A svájci kormány az eutanázia szabályainak szigorítására készül, mivel számos külföldi utazik az országba csak azért, hogy orvosi segítséggel vessen véget életének. A kormány azt szeretné elérni, hogy ne futószalagon kövessék el az öngyilkosságokat, minden esetet vizsgáljanak meg alaposan, és tényleg csak azok részesüljenek eutanáziában, akik menthetetlenek.
Vágólapra másolva!

Szigorúbban szabályoznák Svájcban az eutanázia-klinikák működését. A svájci kormány szerdán jelentette be, hogy két törvénymódosítást is kidolgoztak, amelyeket hamarosan társadalmi vitára bocsátanak. A hír hallatán várhatóan megszaporodik azok száma, akik a közeljövőben szeretnének támogatott öngyilkosságot elkövetni - írja a brit Times.

A klinikákat - amelyek halálos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő emberek számára biztosítják, hogy saját akaratukból váljanak meg életüktől - várhatóan arra kötelezik, hogy csak akkor segítsenek a hozzájuk fordulókon, ha azok két, betegségük gyógyíthatatlan voltát és haláluk hónapokon belül való bekövetkeztét igazoló orvosi véleményt is bemutatnak. Ezeket felül fogják vizsgálni, és komolyabban felügyelik majd a halálos altatóadagokat felíró orvosokat is. Ezenkívül előírnák, hogy a klinikák csak a folyamat legalapvetőbb költségeit kérhetik el a betegektől. Ha az érintett klinikák ezt nem vállalják, akkor bezáratják őket.

Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügy-miniszter szerint azt akarják megakadályozni, hogy a páciensek a svájci határt átlépve pár napon belül támogatott öngyilkosságot követhessenek el, és szeretnék elérni, hogy tényleg csak gyógyíthatatlan betegek legyenek közöttük. A klinikák ugyan már most tartják magukat a jelzett előírásokhoz, de a Dignitas nevű klinikát érték támadások amiatt, hogy megengedőbb. Például nem csak halálos betegeknek, de súlyos depresszióban szenvedőknek is biztosította az öngyilkosság lehetőségét. Az esetleges majdani várakozási időről csak azt mondta a miniszter, hogy minden egyes esetben különböző lehet.

A klinikák gazdasági érdeke ugyanakkor azt diktáltja, hogy lehetőleg minél gyorsabban, minél nagyobb számú halálra vágyó páciens menjen keresztül a rendszeren. A zürichi kanton eutanáziára vonatkozó megengedő előírásaiból hasznot húzott például a Dignitas is. Az akár már jövő márciusban életbe lépő törvény elfogadása azonban svájci szövetségi szintre emelné a kérdés eddig kantonokra bízott kezelését. A Dignitas alapítója, Ludwig Minelli szerint a törvény elkésett, és a szigorítás nem fogja csökkenteni az öngyilkosok számát. "A kormány ezzel a vasúti síneken elkövetett magányos öngyilkosságokat fogja népszerűsíteni" - idézte a Times.

A brit lap szerint a szigorítás hátterében az áll, hogy a svájci kormány félti az ország nemzetközi hírét: 2007-ben 400 ember választotta a halálnak ezt a formáját, közöttük 132 külföldi volt, aki nem azért utazott az országba, hogy megnézze a látnivalókat, hanem azért, hogy megváljon életétől.