Véget érhet a belviszály Hondurasban

Vágólapra másolva!
Akár már pénteken aláírhatják a hondurasi belpolitikai válságot lezáró megállapodást, miután az ország ideiglenes vezetője bejelentette, kész megállapodni a hatalomból elűzött korábbi elnökkel. Ha tető alá hozzák az egyezséget, feloldhatják a Honduras ellen bevezetett nemzetközi szankciókat.
Vágólapra másolva!

Honduras ideiglenes vezetője, Robert Micheletti bejelentette: kész arra, hogy aláírjon egy olyan megállapodást, amely véget vet a belpolitikai krízisnek - írja a BBC. A megállapodás értelmében a kormányban megosztanák a hatalmat a szembenálló erők közt, és mindkét oldal elfogadná a november 29-én tartandó elnökválasztás eredményét. A megegyezés része a hatalomból június végén elűzött elnök, Manuel Zelaya hivatalba való visszahelyezése.

Zelaya a BBC szerint azt közölte, hogy már pénteken aláírhatják a megállapodást.

Hondurasban a katonaság június 28-án tartóztatta le, majd száműzte Costa Ricába a baloldali Zelayát, miután ellenfelei megvádolták azzal, hogy megpróbálja megváltoztatni az alkotmányt annak érdekében, hogy továbbra is hatalmon maradhasson. A hondurasi alaptörvény tartalmaz egy korlátot arra nézve, hányszor választható újra az elnök, Zelaya állítólag ezt akarta kitolni. A Hugo Chávez baloldali venezuelai elnökhöz húzó Zelayát azzal fenyegették, hogy visszatérése esetén azonnal őrizetbe veszik, de ennek ellenére szeptember végén hazatért. Brazília tegucigalpai nagykövetségén kapott menedéket, ahonnan hiába próbálták kiűzni.

A megállapodásban arra kérnék a többi államot, amely nem fogadta el Micheletti kormányát, hogy oldják fel a Honduras elleni szankciókat, amelyeket az államcsíny miatt vezettek be. A jelenlegi hondurasi vezetésre négy hónapja nehezedik a nemzetközi nyomás.

A Pakisztánban tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken üdvözölte a hondurasi belpolitikai válságot lezáró megállapodást - közölte az MTI. Mint mondta, ezzel egyértelművé vált, hogy helyreáll az alkotmányos rend Hondurasban.