Egész Koszovó gyászol a Tiszába fulladt határsértők miatt

Vágólapra másolva!
Hétfőn nemzeti gyásznapot tartanak Koszovóban a magyar-szerb határon vízbe fulladt Koszovói határsértők emlékére - jelentette be az ország elnöke. Október közepén körülbelül 16 koszovói fulladhatott a Tiszába, amikor éjszaka próbáltak illegálisan átkelni a folyón.
Vágólapra másolva!

Nemzeti gyászt rendelt el hétfőre Fatmir Sejdiu koszovói elnök azoknak az embernek az emlékére, aki illegális határátlépés közben a Tiszába fulladtak a szerb-magyar határon. A vasárnap kiadott elnöki közlemény "a Koszovói Köztársaság egész lakosságának mély szomorúságáról" ír.

Az ügyben vizsgálatot indított a koszovói külügyminisztérium és az Európai Unió Koszovóban működő rendőri és igazságügyi missziója (EULEX) is. A hatóságok megpróbálják azonosítani azokat a külföldön élő személyeket, akik kapcsolatban álltak az embercsempészet szervezőivel, és akiknek az volt a feladata, hogy megkönnyítsék a határok átlépését. Az illegális bevándorlók fejenként 6000 és 8000 euró közötti összeget fizettek az embercsempészeknek.

A koszovói határsértők valószínűleg október 14. és 16. között próbáltak átkelni a magyar-szerb határon. Eddig összesen kilenc holttestet találtak meg közülük, de a feltételezések szerint kétszer ennyien lehettek.
A csoportról a hatóságok onnan szereztek tudomást, hogy október 15-én elfogtak egy férfit, aki két gyerekével kelt át a Tiszán Szerbiából. A férfi kihallgatásán azt állította, hogy egy 15-18 tagú csoport akart átkelni a Tiszán, a többiek azonban a vízbe vesztek.

A Tisza magyar oldalán eddig egy férfi, a szerbiai oldalon pedig négy női, két gyermek és két férfi holttestét találták meg. A Csongrád megyei rendőrség legutóbb vasárnap este közölte, hogy a szerbiai hatóságok egy női holttestet találtak a folyóban Novi Knezsevacnál. Az ügyben a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a szerbiai partnerrel együttműködve nyomoz.