Újabb maffiafőnököt fogtak el Olaszországban

2009.11.01. 12:28

Elfogta az olasz rendőrség a nápolyi Camorra újabb fontos tagját vasárnap. Pasquale Russót öccse, Salvatore után egy nappal kapták el egy Nápoly környéki kis településen. Pasquale szerepelt a tíz legveszélyesebb olasz szökevény listáján is.

Az olasz csendőrség elfogott vasárnap egy nápolyi maffiafőnököt, a tíz legveszélyesebb szökevény listáján szereplő Pasquale Russót. A 62 éves Russo volt a Camorra nagyfőnöke és történelmi vezetője, és már 16 éve kereste mindhiába az olasz igazságszolgáltatás.

Az 1993 óta szökésben lévő Pasquale Russót több alkalommal is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték gyilkosságokért és bűnszövetkezet létrehozásáért. A csendőrség szerint vasárnap hajnalban törtek rá Pasquale búvóhelyére. A maffiózó a Nápolytól mintegy 30 kilométerre keletre fekvő Sperone település egyik házában rejtőzött 47 éves, Carmine nevű öccsével együtt. Őt szintén körözték, a száz legveszélyesebb szökevény listáján szerepelt 2007 óta.

A Russo-fivérek fontos vezetői a Nápoly környékén működő Camorra bűnszövetkezetnek. A több tucat - gyakran egymással rivalizáló - családra oszló Camorrának becslések szerint összesen ötezer tagja van. Az olasz hatóságok szerint az 1990-es évek elején, az akkori nagyfőnök, Carmine Alfieri letartóztatása után a Russo-fivérek szervezték újjá a Camorrát, és abszolút hatalmat gyakoroltak területükön.

Pasquale Russo másik öccsét, az 51 éves Salvatore Russót egy nagy nappal korábban, szombaton fogták el Nápoly környékén, egy vidéki házban. A Camorra első embere 1995 óta volt szökésben. A bandavezért távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az olasz bíróság gyilkosság és szervezett bűnözés miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK