Szállodát zártak be Romániában a H1N1 miatt

Vágólapra másolva!
Egyszerre negyven vendégnél mutatták ki a H1N1-fertőzést egy romániai szállodában, ezért a hotelt két napra bezárták a hatóságok. A vírus az országban rohamosan terjed, ezért Románia külföldről szeretne sürgősen oltást vásárolni.
Vágólapra másolva!

Negyvennyolc órára bezártak egy szállodát Romániában, mivel egyszerre 40 ott lakó turistánál állapították meg az új vírus által okozott influenzás megbetegedést. Az eset Bukaresttől mintegy százharminc kilométerre, a Prahova völgyében lévő Sinaia egyik szállodájában történt: a román és külföldi diákokból álló csoport tagjait kórházba vitték, a szállodát pedig lezárták.

Sinaia város polgármesteri hivatala szerint a turisták egy portugál diáklánytól kapták meg a fertőzést, és további harmincöt személlyel, elsősorban a szállodai személyzet tagjaival érintkeztek. Ez utóbbiakat is egészségügyi vizsgálatnak vetették alá, hogy megállapítsák, nem fertőződtek-e meg.

Ezzel az esettel együtt Romániában már mintegy ötszáz ember betegedett meg a H1N1 miatt. Az utóbbi napokban különös gyorsasággal terjed a járvány, ezért Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár vasárnapi nyilatkozatában megerősítette, hogy az egészségügyi tárca egymillió kész oltóanyagot akar sürgősséggel beszerezni külföldről. Cercel szerint a minisztérium most külföldi gyártók ajánlatait várja, és remélhetőn kedden vagy szerdán lebonyolítható lesz majd a vásárlás. Magyar vakcinát Románia valószínűleg még nem tud vásárolni, hiszen a magyar gyártó, az Omninvest először a magyar lakosság számára köeles 6 millió ampullányi oltóanyagot legyártani, és csak azután üzletelhet más országokkal.

A bukaresti Cantacuzino immunológiai központban - Nagy-Britanniából kapott minta alapján - elkészültek ugyan már az oltások, de azokat még nem tesztelték, így még nem szabad embernek beadni. A saját oltóanyaggal végzett oltási kampányt csak november végén, de inkább december elején tudják elkezdeni. Időközben azonban úgy tűnik, hogy Romániát is eléri a járvány második, a korábbinál sokkal támadóbb hulláma, már elkezdtek kialakulni a fertőzési gócok. Ezek Suceavában, Bákóban, Bukarestben, Jászvárosban, Nagyszebenben, Craiovában és Temesváron találhatók.

Románia mellett Magyarország másik keleti szomszédjánál, Ukrajnában is rohamosan terjed a H1N1, az ottani helyzetről ebben a cikkünkben olvashat.