Putyin szerint ismét gond lehet az orosz gázszállítással

Vágólapra másolva!
Ukrajnának ismét problémája van az orosz import gáz kifizetésével, ezért fennakadások lehetnek az Európába irányuló orosz gázszállításban - közölte vasárnap Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin telefonon tájékoztatta a várható problémákról az EU soros elnökségét betöltő Svédországot.
Vágólapra másolva!

Ismét fennakadások lehetnek az orosz gáz európai fogyasztókhoz való eljuttatásában - figyelmeztette az Európai Uniót Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök. Putyin vasárnap telefonon tájékoztatta a várható problémáról Fredrik Reinfeldtet, az EU soros elnökségét ellátó Svédország miniszterelnökét - közölte az orosz kormány sajtószolgálata.

Putyin szerint Ukrajnának ismét gondjai vannak az Oroszországtól vásárolt gáz kifizetésével. Ukrajna az orosz gáz egyik fő tranzitországa, az Európába szállított orosz gáz jelentős része ukrán területen halad át, és saját magának is jelentős menyiségű orosz gázt vásárol. Korábban többször volt már probléma az orosz-ukrán gázvitából, 2009 januárjában hosszabb időre teljesen leállt a gázszállítás, és Európa több országa földgáz nélkül maradt a fűtési szezon közepén.

A korábbi viták alapja az volt, hogy Oroszország jelentősen felemelte az Ukrajnának eladott gáz árát. Az oroszok és ukránok egymást vádolták, az ukránok szerint Oroszország zárta el az Európa felé tartó gázvezetékeket, az oroszok viszont Ukrajnát vádolták azzal, hogy fizetés nélkül megcsapolta és ellopta az Európának szánt gázt.

A gázháborúnak januárban egy tíz évre szóló szerződés aláírása vetett véget: ezt ukrán részről Julia Timosenko miniszterelnök írta alá, Viktor Juscsenko államelnök azonban kezdettől fogva bírálta és elutasította. Az újabb gondokról most pénteken Vlagyimir Putyin már tájékoztatta saját pártjának, az Egységes Oroszországnak a vezetőit. Elmondása szerint Timosenko egy telefonbeszélgetésük során azt mondta, hogy Juscsenko elnök akadályozza az ukrán kormány és a központi bank közötti normális együttműködést és a gázszámlát fedező megfelelő pénzösszegek átutalását.

Az ukrán központi bank még aznap alaptalannak nevezte a moszkvai aggodalmakat, s közölte, hogy elegendő devizatartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a Naftogaz állami energiaipari vállalat fizetni tudja az orosz gázimportot. Putyin bejelentésére reagálva a hét végén az EU ügyeletes szóvivője a jövő januári ukrán elnökválasztás kampányküzdelemnek tulajdonította a kérdés ismételt felvetését, s azt mondta, hogy Európát nem fogják belerángatni ebbe a küzdelembe.