Összecsapások kezdődtek Teheránban

Vágólapra másolva!
Összecsapások kezdődtek az iráni fővárosban az amerikai nagykövetség elfoglalásának 30. évfordulóján. A biztonságiak gumibottal és könnygázzal támadtak a tüntetőkre, és meg nem erősített hírek szerint a tüzet is nyitottak rájuk, több tüntető is megsérült. Már a vidéki iráni városokban is tüntetések zajlanak.
Vágólapra másolva!

Többezer ember vonult a teheráni utcákra Iránban, hogy megünnepelje az amerikai nagykövetség elfoglalásának 30. évfordulóját szerdán - írja az AP. Kormányellenes tüntetések is kezdődtek, amelyek, az ellenzéki Mowjcamp honlap szerint hamar összecsapásokba torkolltak - ezt az amerikai hírügynökség is megerősítette. Mir Hoszein Múszavi volt elnökjelölt híveire tüzet nyitottak biztonsági emberek is, többen megsérültek - írta a honlap.

A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen, akik az előző tüntetéseken is használt kiáltással tiltakoztak: "Halál a diktátorra!" - utaltak Mahmúd Ahmadinezsád júniusban újraválasztott elnökre. Meg nem erősített hírek szerint a rendőrök tüzet is nyitottak a tüntetőkre - írja a BBC. A rendőrök az ellenzéki tüntetéseken több embert őrizetbe vettek miközben gumibottal oszlatták a tömeget.

Őrizetbe vették az egyik júniusi tüntetésen megölt fiatal lány, Neda Szoltán anyját is - közölte a brit Times szemtanúkra hivatkozva. A Radio Farda nevű rádióállomásnak Mehdi Karúbi volt elnökjelölt fia pedig elmondta, apját közvetlen közelről fújták le könnygázzal a milicisták.

Szemtanúk elmondták az AP-nek, hogy az egyik tüntetésükön megjelentek a gárdisták, akik elkezdték csépelni és rugdosni az embereket. Az összecsapások egy kilométerre az állami megemlékezéstől robbantak ki a Haft-e-Tir téren. A városban tanúk szerint félkatonai motorosok járőröznek. Sok tüntető zöld szalagot viselt - júniusban ez vált a reformisták jelképévé Iránban.

Egy másik esetben, szemtanúk szerint mintegy 2000 diák nézett farkasszemet biztonságiak százaival a teheráni egyetem épülete előtt, de erőszakos összetűzésekről nem érkezett hír innen. A Forradalmi Gárda már korábban megfenyegette a tüntetőket, hogy ne demonstráljanak szerdán.

A déli Siráz városában is zavargások voltak, húsz embert vettek őrizetbe a rendőrök a Rahesabz honlap szerint, amit a Guardian korábbi iráni tudósítója szerkeszt. A honlap szerint legkevesebb száz figyelmeztető lövést is leadtak a rendőrök. Ezen kívül a Guardian szerint Iszfahánban, Rastban és más iráni városokban is zajlottak vagy zajlanak ellenzéki tüntetések.

A júniusi elnökválasztás vitatott eredményei miatt, súlyos összecsapások zajlottak le Iránban. Legkevesebb harminc tüntető meghalt a teheráni harcokban, több ezer embert pedig börtönbe záratott az iráni vezetés. Közülük a BBC szerint még 200-an azóta is rácsok mögött vannak. A tüntetések tovább folytatódtak ezután is, legutóbb szeptember 18-án tűztek össze ellenzékiek a biztonsági erőkkel.

30 éve kezdődött a nagy követségfoglalás

1979-ben ezen a napon foglalta el többezer diák a teheráni amerikai nagykövetséget - túszul ejtve 90 ott dolgozót (közülük 53-an voltak amerikai állampolgárok). Azt akarták elérni, hogy az iráni iszlám forradalom által megbuktatott, korábbi perzsa uralkodót, Reza Pahlavi sahot állítsa bíróság elé az Egyesült Államok. A krízis csak 1981 elején, 444 nap után ért véget. A kormánypárti tüntetők most is a volt követségi épület elé vonultak az AP szerint.

Forrás: AFP
Amerika-ellenes tüntetők az iráni Al-Alam televízió szerdai felvételén

Hiba volt a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása egy iráni nagyajatolláh szerdai nyilatkozata szerint. Hoszein Ali Montazeri elismerte az internetes oldalán megjelent nyilatkozatban, hogy kezdetben ő is támogatta az akciót, de mint írta, "figyelembe véve a negatív következményeket, és azt, milyen érzékenyen reagált rá az amerikai közvélemény, nem volt helyes ezt tenni".

Barack Obama amerikai elnök is közleményt adott ki az évforduló alkalmából, sürgetve a két országot, hogy együtt el kell hagyniuk a "tartós gyanakvás, bizalmatlanság és a konfrontáció ösvényét". Obama szerint a túszdráma "mélyen érintette azoknak a bátor amerikaiaknak az életét, akiket méltánytalanul túszul ejtettek. Hálával tartozunk ezeknek az amerikaiaknak és családjaiknak rendkívüli szolgálataikért és áldozataikért" - közölte az amerikai elnök.

Az Egyesült Államok azóta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Iránnal, a nagykövetség is bezárt. Hosszú évek óta Svájc közvetít a két hatalom között.