600 dolgozóját kivonja az ENSZ Afganisztánból

Vágólapra másolva!
A múlt heti súlyos merénylet miatt ideiglenesen többszáz alkalmazottját vonja ki Afganisztánból az ENSZ - jelentették be Kabulban. Az öt alkalmazott életét kioltó tálib támadás volt a legsúlyosabb az ENSZ ellen a 2001-es amerikai invázió óta.
Vágólapra másolva!

Ideiglenesen kivonja az ENSZ 600 munkatársát Afganisztánból - írja a BBC. Akkor térhetnek majd vissza Kabulba, ha javul a biztonsági helyzet. Mindez nem befolyásolja majd a segélyezést, azt a helyi afgán ENSZ-alkalmazottak végzik továbbra is.

Azután döntött így az ENSZ, hogy múlt héten öt munkatársukat és három afgánt ölt meg egy tálib támadás a fővárosban. A Behtar vendégház elleni támadás volt az ENSZ ellen elkövetett legsúlyosabb merénylet, mióta az Egyesült Államok és szövetségesei lerohanták Afganisztánt 2001-ben. A világszervezet csütörtökig 1300 alkalmazottal működött Afganisztánban.

Az ENSZ ezzel párhuzamosan az Afganisztánnal határos pakisztáni régiókban is beszüntette tevékenységét - írja a BBC. "Nem beszélünk kivonulásról, nem beszélünk evakuálásról" - nyilatkozta a bejelentés után Kai Eide norvég ENSZ-diplomata. Eide szerint 3-4 hét lehet, amíg visszatér az ENSZ Kabulba, és nem fognak megfutamodni a táliboktól - jelentette ki.