Hiába küzdött a kemény drogok ellen az EU

Vágólapra másolva!
Alig hoztak eredményt az unió erőfeszítései a heroin- és kokainhasználat visszaszorítására - állapította meg a csütörtökön nyilvánosságra hozott éves EU-s drogjelentés. A fiatalok ugyanakkor kevesebb marihuánát szívnak.
Vágólapra másolva!

2008-2009-ben alig hozott eredményt a drogok elleni uniós fellépés, számottevően nem csökkent a kontinensen elfogyasztott kokain és heroin mennyisége. Ez derül ki az uniós droghelyzetet folyamatosan figyelő EMCDDA (European monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) nevű szervezet éves jelentéséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra.

Miközben a kannabiszfogyasztás visszaesett Európában, főként a fiatalok körében, a jelentés szerint az európai heroinfogyasztás mértéke "még stabil, de már nem csökken". A vizsgált országok többsége stabil vagy növekvő mértékű kokainfogyasztást jelzett. A kokain- és heroinhasználat mértékében a közeljövőben sem várható pozitív változás a jelentés készítői szerint.

Európában a becslések szerint 1,5 millió rendszeres ópiátfogyasztó van, nagy részük heroinfüggő. 2007-ben a 18 vizsgált ország közül 13-ban növekedtek a kábítószerhez köthető halálesetek az előző évhez képest, pedig 2004 előtt ezek a számok csökkenő tendenciát mutattak.

Egyre nagyobb problémát okoz a különféle kábítószerek keverése, és az új szintetikus drogok megjelenése, amelyek közül sokat az interneten keresztül is be lehet szerezni - írja a BBC a jelentésre hivatkozva. 2008-ban összesen 13 új szintetikus kábítószer megjelenését jelentették, melyek terjesztésében egyre növekszik az internet szerepe, és egyre gyorsabban terjednek a piacon - mondta Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója.