"Mi van, örökké akarsz élni?" - riport az ukrajnai járványról

Vágólapra másolva!
Fokhagymával és paprikás forralt borral készítik fel magukat a H1N1-fertőzésre az emberek Kárpátalján, ahol a nyugat-ukrajnai járvány hírére egyszer már letarolták a patikák polcait. Az [origo] találkozott olyan ukránnal is, aki Kijevből hozott magának védőmaszkot, mert "nem akar meghalni". A magyarlakta végeken azért nem mindenki veszi komolyan a fenyegetést, a patikusok például politikai bizniszt sejtenek a háttérben. Riport az ukrajnai járványhelyzetről.
Vágólapra másolva!

Két ukrán lány sétál orvosi védőmaszkban a kárpátaljai Beregszász kivilágítatlan főutcáján. Meglehetősen furcsa látványt nyújtanak, hiszen körülöttük senki más nem visel maszkot: inkább tűnnek paranoiásnak, mint elővigyázatosnak, különösen azután, hogy egyikük nevetve közli: "Nem akarok meghalni!". Kijevből hozott magának maszkot, mert Kárpátaljára még nem érkeztek szállítmányok, és itt szinte lehetetlen beszerezni a H1N1-vírus ellen védő felszerelést.

Nyugat-Ukrajnában az ukrán hatóságok szerint influenzajárvány van, amely már több mint 400 ezer embert döntött le a lábáról. Az ország rendkívüli intézkedéseket vezetett be a vírus megfékezésére, 3 hétre betiltották a tömegrendezvényeket, bezárták az iskolákat, az ukrán gyártók pedig hatalmas kapacitással álltak rá a géz védőmaszkok gyártására, amiből hamarosan napi 1 millió darabot fognak készíteni. A nyugati végeken - vagy ahogy az ukránok mondják, a "Kárpátokon túl" - mégsem látszik igazán a vírustól való rettegés.

Védőmaszk helyett vodka

A helyiek ellentmondásosan reagálnak az ukrán média által harsogott fenyegetésre: egyik zsebükbe eszeveszetten elkezdték felhalmozni a várható betegség ellen szükséges gyógyszereket, a másikban pedig összegyűrve tartják a védőmaszkot, amely megvédhetné őket a fertőzéstől. "Most voltunk a kórházban a gyereknél, akit magas lázzal, köhögéssel vittek be" - villantja elő a zsebéből a kórházban kapott maszkot egy buszmegállóban cigarettázó férfi. "Ott adnak, és muszáj is viselni, de kinn az utcán szerintem semmi értelme" - teszi hozzá. "Eddig is minden évben volt influenza, csak épp nem H1N1-nek hívták."

"Elvileg kötelező lenne viselni, de már kiserkent a borostám, és úgy nem túl kényelmes" - simítja végig az arcát egy nyúzott tekintetű kárpátaljai benzinkutas is. A határőrök, az üzletek alkalmazottai és a közhivatalok, kórházak dolgozói számára előírás a védőmaszk, és ők - ellentétben a többséggel - kapnak is. A dolgot még a határőrök közül sem veszi azonban mindenki komolyan. A magyar oldalon senki, az ukrán oldalon néhány egyenruhás visel maszkot, de rajtuk is csak áll alatt, díszként lóg a védőfelszerelés. "A fenének se kell ez" - mondja a benzinkutas: ő majd issza a jó vodkát, és akkor úgysem fog rajta semmilyen vírus.

Hatalmas gyógyszerbiznisz

Miközben a maszkviselet - részben a hiány, részben a nemtörődömség miatt - nem elterjedt, a gyógyszerek és egyéb gyógymódok iránt feltűnően nagy az érdeklődés a határ ukrán oldalán. "Múlt csütörtökön kezdődött az őrület, az emberek a C-vitaminért képesek lettek volna megverni egymást, és egy héten át senkinek nem kellett vérnyomáscsökkentő, csak H1N1 elleni gyógyszer - mondja Angelika, az egyik kis beregszászi patika vezetője. "Az első pillanatban lefosztották a polcot, elvitték az összes vírus elleni szert, aztán meg jött a pánik, hogy nincs több" - meséli. "Ukrajna nagy ország, nagyok a távolságok, mi pedig csak heti kétszer rendelhetünk: tegnap óta van újra gyógyszer, ma is vagy 50 dobozzal adtunk el, de addig állandóan kígyózó sorok voltak: Nem kívánom senkinek azt, ami itt volt".

A sáros városszélen álló, mini ABC méretű gyógyszertárban most újra tele van a polc cirill betűs, kék gyógyszeres dobozokkal: egy részük ukrán, másik részük orosz gyártmány. "Kifejezetten a H1N1 ellen gyártják" - mutatja egy másik patikus, Erzsébet, akinek 3 gyógyszertára is van Kárpátalján. "Interferon van benne" - mondja szakértői hanglejtéssel, bármit is jelentsen az.

Fotó: Visnovitz Péter [origo]
Nagy a kereslet a gyógyszerekre

Bármilyen komolynak is tűnik azonban a kék gyógyszeres doboz, hamar kiderül, hogy a vírus elleni ukrán védekezés tele van furcsaságokkal. Míg a vakcinagyártással büszkélkedő Magyarországon mindenhol azt ismételgetik, hogy a H1N1-fertőzés csak oltással megelőzhető, gyógyszerrel pedig már csak utólag lehet kezelni a betegséget, addig Ukrajnában éppen a gyógyszereket kínálják a népnek megelőző céllal.
Hogy ennek mennyi köze van az ukrán gyógyszergyárakhoz, azt nem lehet tudni, mindenesetre a cirill betűs tablettákra láthatóan igyekeznek rászoktatni a lakosságot. "Ebből hetente 2x2-t, a másikból naponta 1-et kell bevenni, hogy ne kapjuk el a vírust" - mondja Erzsébet. Az emberek úgy veszik és szedik, hogy közben még egy beteg emberrel sem találkoztak.

Alternatív gyógyászat ukrán módra

A legnépszerűbb H1N1-gyógyszer 40 hrivnya (valamivel több mint 1000 forint), ami a patikusok szerint nem sok. Igaz, nem is becsülik sokkal többre, mint a hagyományos C-vitamint, amit a vírus elleni harc második legnagyobb fegyverének tartanak. Ezt a kettőt szedi Erzsébet és Angelika is, bár az 500 milligrammos C-vitamin, a nagy kereslet miatt most épp el is fogyott.

Az embereknek a tévében a fokhagymát és a citromot ajánlották helyette, így azoknak is ötszörösére szökött az ára a piacon - meséli Erzsébet. "A múltkor láttunk egy embert, aki maszkkal a fején vásárolt egy hatalmas csomag fokhagymát, kérdezték is tőle, hogy 'Mi van, örökké akarsz élni?'" Egy másik megoldás marad, az alkohol: "Ez egy bortermelő vidék, az öregek szívesen kúrálják magukat gyógyszer helyett forralt borral" - mondja a férfi a buszmegállóban. "Néhány éve nekem is mondta az orvos, hogy nem fog feleslegesen gyógyszereket felírni, menjek csak haza, és igyak két deci bort. Az erőspaprikával készített forralt bor például tele van C-vitaminnal" - lelkendezett. (Ez az elgondolás téves, hiszen a C-vitamin forralás közben lebomlik - a szerk.)

Választások és népbutítás

A patikusok szerint egyébként a járványról szóló hírek legnagyobb része csak politikai manipuláció, népbutítás. "Összesen 70 ember halt meg ebben a 40 milliós országban, mi az?" - mondják. Angelika, aki napközben a beregszászi klinikán is dolgozik, állítja, hogy nincs több beteg, mint máskor szokott lenni, sőt: a kórtermek üresek, mert most már mindenkit arra buzdítanak, hogy maradjon otthon, és hívja házhoz az orvost, ha rosszul érzi magát: így az orvosok és a mentők a legnagyobb vesztesek.

Erzsébet és több más helyi szerint is inkább a politikusok üzleti érdeke áll a járványról szóló hírek mögött, mint a valós veszély. "Az összes gyógyszergyártó és forgalmazó a kormánypárti politikusok érdekkörébe tartozik" - mondják: "Hamarosan itt vannak a választások, és kell nekik a pénz, erről szól az egész". Angelika szerint 1 héttel korábban a vírus elleni szereket még senkire nem lehetett rátukmálni, most pedig szétkapkodják, mint a cukrot. Ő maga is szedi, mert "ártani biztos nem árt", és talán tényleg segít megelőzni a betegséget. Ebből pedig szerinte azoknak van hatalmas haszna, akik járvánnyal riogatják a népet, miközben Kárpátalján például még alig láttak beteg embert az utóbbi időben.