Kerületi polgármester jelölt kormányfőnek Basescu

Vágólapra másolva!
Új kormányfő-jelölttel állt elő Traian Basescu román államfő: Liviu Negoitát  Bukarest harmadik kerületének a polgármesterét jelöli miniszterelnöknek. A parlamentben többségbe került ellenzéki pártok elutasítják a jelöltet, ahogy korábban Lucian Croitoru bankszakembert is. Továbbra is Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterhez ragaszkodnak.
Vágólapra másolva!

Bukarest harmadik kerületének a polgármesterét, Liviu Negoitát bízta meg kormányalakítási feladattal pénteken Traian Basescu román államfő. Basescu azután nevezte meg Negoitát, hogy korábbi jelöltjét, Lucian Croitoru bankszakembert szerdán elutasította a parlament. A 65 százalékos parlamenti többséggel rendelkező ellenzéki pártok továbbra is Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterhez ragaszkodnak.

Basescu azzal magyarázta Negoita jelölését, hogy ő is teljesíti azokat a feltételeket, amelyek alapján az ellenzéki pártok Johannist támogatják: jó városgazda, és a helyi lakosság 80 százalékának támogatásával nyert mandátumot. Negoita az államfőt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeiben nyert polgármesteri széket. Negoita azt mondta, a pártokkal egy nemzeti egységkormány létrehozásáról akar egyeztetni.

Az államfő szerint ezzel a döntéssel kompromisszumra törekszik, és ismét felszólította a pártokat, hogy "ne bújjanak szakértői kormány mögé", és vállalják a kormányzás felelősségét az új jelölt megszavazásával. Basescu ezt annak kapcsán mondta, hogy a parlamenti pártok többsége az államfővel folytatott konzultációk során szakértői kormány felállítása mellett foglalt állást. Az államfő szerint az ellenzéki erők csak a most zajló választási kampány idejére akarnak szakértői kormányt.

Az ellenzéki pártok továbbra is kitartanak Johannis mellett. Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke közölte, hogy pártja a parlamentben a Negoita-kormány ellen szavaz majd. Dan Nica, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke szerint ők sem járulnak hozzá a miniszterelnök-jelölt beiktatásához. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azt mondta, hogy a szövetségen belül megtárgyalják Basescu javaslatát, de "nem lát okot arra, hogy az RMDSZ lemondjon Johannisról".