Biztosan a H1N1 fertőz Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Egy londoni referencialabor vizsgálatai alapján kimutatták, hogy a H1N1 típusú újinfluenza vírusa fertőz Ukrajnában - mondta a szervezet magyar irodájának vezetője. Szerinte a hagyományos influenzát is teljesen kiszorítja majd az új vírustörzs.
Vágólapra másolva!

Nem egy titokzatos kórokozót, hanem egyértelműen a H1N1-vírust mutatta ki egy londoni referencialabor 15 olyan mintából, amelyet Ukrajnából küldtek - mondta Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője szombaton.

Az európai járványügyi központ az ECDC honlapján táblázatban mutatja be, hogy október 29-től hogyan terjedt Ukrajnában a járvány. Eszerint múlt hét csütörtökön körülbelül 38 ezren fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, közülük 951 beteget kellett kórházban ápolni és a vírussal összefüggő halálesetek száma hivatalosan 30 volt. Egy héttel később november 5-én a betegek száma már meghaladta a 633 ezret és közülük több mint 28 ezret ápoltak kórházban, a halottak száma pedig 95 volt.

A WHO magyar irodájának vezetője azt is elmondta: a világszervezet pénteki genfi tájékoztatóján bejelentették, hogy megvizsgálják valamennyi forgalomban lévő újinfluenza elleni vakcina hatékonyságát. Kijelentették, hogy az eddigi adatok alapján valamennyi oltóanyag, így a magyar vakcina is biztonságos és adható - tette hozzá Puszta Zsófia.

Az irodavezető arról is beszámolt, hogy a jelenlegi adatok alapján a H1N1-vírus a föld északi féltekén kiszoríthatja a szezonális influenza vírusát. A beküldött minták alapján ugyanis a betegek 99 százalékát az új vírus fertőzte meg.

Ukrajnából egy héten át egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy mi okoz tömeges légúti megbetegedéseket. Beszéltek a szezonális influenzáról, a H1N1-es újinfluenzáról, tüdőpestisről és teljesen ismeretlen új betegségekről is. Maga az ukrán járványügyi főorvos tagadta, hogy a H1N1-es vírus okozná a tömeges megbetegedéseket.

A lakosság közben pánikszerűen felvásárolta a gyógyszertárak készleteit, ám a hét vége felé Kárpátalján még nyugodtak voltak az emberek (Kárpátaljai riportunkat itt olvashatja).