Lezárja Szlovákia az ukrán határt a járvány miatt

Vágólapra másolva!
Szlovákia úgy döntött, hogy az Ukrajnában tomboló járvány miatt lezárja az ukrán határt. Ezentúl csak egy helyen lehet majd közlekedni a két ország között.
Vágólapra másolva!

Szlovákia vasárnap reggeltől visszavonásig lezárja az ugari (Ubla) szlovák-ukrán határátkelőt az autósforgalom elől is. Ezentúl a szlovák-ukrán határon már csak a felsőnémeti (Vysné Nemecko) határátkelő marad nyitva az autósok számára - jelentette be a szlovák belügyminiszter szombati trencséni rendkívüli sajtóértekezletén.

Robert Kalinák kijelentette, hogy az ukrajnai influenzajárvánnyal kapcsolatos megelőző biztonsági intézkedésről van szó. Felsőnémetiben az Ukrajnából érkező utasokat szigorúan ellenőrizni fogják. Felsőnémetinél ellenőrzik azok egészségi állapotát, akik Szlovákia területére akarnak lépni.

"Az egészségügyi személyzetet és a műszaki berendezéseket Felsőnémetiben összpontosítjuk. Szigorú ellenőrzések lesznek" - jelentette ki a miniszter. "Senki olyat nem engedünk be Szlovákiába, akinél a fertőzés legkisebb jelét is észleljük" - mondta. Kérdésre válaszolva közölte: a szlovák-ukrán határ teljes lezárása egyelőre nincs napirenden.

Szlovákia már kedd reggel lezárta a gyalogosforgalom elől két ukrajnai határátkelőjét Nagyszelmencen (Velky Slemenec) és Ugaron. A Kárpátaljai Igaz Szó című lap szerint Szlovákia már hétfőn lezárta két határátkelőn gyalogosforgalmat. Kisbereznán és Kisszelmencen is megállt az élet. A településen az üzletek ki sem nyitottak, az oda vezető utcák az átkelők mindkét oldalán kihaltak.

Robert Kalinák közölte, hogy az említett határszakasz egyben a schengeni övezet külső határa is, tehát ezzel a lépéssel a többi uniós tagállamot is védik az új inflluenza terjedésétől.

A szlovák belügyminiszter ugyanakkor elmondta, hogy teljesen nem zárható le a határ. A polgároknak sem tilthatják meg az átkelést, csak ajánlhatják, hogy vegyék fontolóra tervezett ukrajnai útjukat.

Viktorija Szengetovszka, az Ungvári Vámhivatal szóvivője a lapnak elmondta, ez az állapot nem maradhat fenn sokáig, mert a szlovák hatóság az ukrán fél megkérdezése nélkül hozta meg a korlátozó intézkedést.

Szlovákia még nem betegedett le

Szlovákiában egyelőre sehol sincs a szokásosnál magasabb számú influenzás megbetegedés, de a hatóságok óvatosak. Az állami tartalékalapból az Ukrajnával határos szlovákiai régiókba 300 ezer védőmaszkot szállítottak, hogy szükség esetén kéznél legyenek. Az országban a legfrissebb adatok szerint körülbelül 200 embert fertőzött meg az új vírus.

Közülük a legtöbben Pozsony megyében élnek, a betegség a 25-34 évesek körében fordul elő a leggyakrabban. Mintegy 40 ember kórházi kezelésre szorult. Halálos áldozata az új vírusnak a hivatalos adatok szerint egyelőre nincs.

Ukrajnában október végén tört ki egy súlyos légúti megbetegedést okozó járvány, amelyről ellentétes hírek érkeznek, hogy a H1N1 típusú újinfluenza okozza-e. "Ukrajnában a legfrissebb hivatalos adat szerint 871 ezerre emelkedett a fertőzések, és 135-re az influenzás megbetegedések halálos áldozatainak száma" - jelentette ki a sajtóértekezleten Ivan Rovny, Szlovákia fő tisztiorvosa.

Az ukrán patikákat szinte kifosztották az emberek, de sok kárpátaljai magyar szerint csak fel van fújva az egész járvány. Az [origo] munkatársának helyszíni riportját itt olvashatja.