Afgánokat ölt meg egy elvétett NATO-légicsapás

Vágólapra másolva!
Tévedésből a koalíciós erők és afgán hadsereg közös katonai bázisát érte a NATO légitámadása pénteken a kabuli védelmi minisztérium szerint. Hét afgán ember vesztette életét. A NATO egyelőre még vizsgálja, hogy tényleg a szövetségi légicsapások okozták-e az afgánok halálát.
Vágólapra másolva!

Hét afgán katona és rendőr vesztette életét a NATO vezette nemzetközi erők egy téves légitámadása következtében Nyugat-Afganisztánban péntek délután - jelentette be szombaton közleményben a kabuli védelmi minisztérium. A légicsapás a közlemény szerint véletlenül a koalíciós erők és az afgán hadsereg egy közös bázisát érte Bádgesz tartományban: négy afgán katona és három rendőr meghalt. Tizenöt katona és egy rendőr megsebesült - mondta az AP hírügynökség szerint Roauf Ahmadi rendőrségi szóvivő.

Az afgán védelmi minisztérium szóvivője, Zaher Azimy tábornok azt közölte, hogy a légicsapás idején egy afgán katonai alakulat, helyi rendőrök és külföldi katonák tartózkodtak a támaszponton. A szóvivő szerint a NATO és az afgán hatóságok vizsgálják az incidenst, és hamarosan jelentést tesznek közzé róla.

A NATO szombaton eleinte azt sem erősítette meg, hogy pénteken volt-e egyáltalán légitámadás Afganisztánban. Később Todd Vician hadnagy, a NATO szóvivője már megerősítette, hogy a szövetség légicsapásokat indított egy keresőakció közben, melynek célja két szerdán eltűnt amerikai katona felkutatása volt. Vician hozzátette: a NATO még vizsgálja, hogy a légicsapások okozták-e a hét afgán katona és rendőr halálát.

A két eltűnt katona a tálibok és helyi tartományi illetékesek szerint vízbe fulladt. A tálibok szóvivője azt állította, hogy meg is találták holttestüket. A NATO viszont azt közölte, hogy a kutatóakció folytatódik. Afganisztánban rendkívül ritkán tűnnek el katonák. Legutóbb idén június végén veszett nyoma egy amerikai katonának az ország déli részén. A tálibok azt állítják, hogy ők tartják fogva. Az amerikai csapatok nagy erőkkel keresik.