Kirúgták a korrupcióra panaszkodó orosz rendőrt

Vágólapra másolva!
Elbocsátották állásából azt az orosz rendőrtisztet, aki azt állította a Youtube-ra feltett videójában, hogy krónikus és mély korrupció van a testületben - közölte vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. A rendőr azt kérte, hogy beszélhessen Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel a visszaélésekről.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt két napban elvégzett vizsgálat megállapította, hogy Alekszej Dimovszkij állításai megalapozatlanok" - közölte a Ria Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint Valerij Gribakin, az orosz rendőrség szóvivője, aki egy nappal korábban még azt mondta, hogy a belügyminiszter utasítására hétfőn kezdődik a vizsgálat, és a jelentést egyenesen Dmitrij Medvegyev elnöknek, valamint Vlagyimir Putyin kormányfőnek kell elküldeni. Gribakin közlése szerint a 32 éves őrnagyot azért bocsátották el, mert "rágalmazott, és ezzel foltot ejtett a rendfenntartói szervezet becsületén".

"Belefáradtam abba, hogy olyan bűncselekményeket tárjak fel, amelyek nem történtek meg. Belefáradtam annak szajkózásába, hogy olyan rendőrökre panaszkodjak, akiknek börtönben lenne a helyük" - egyebek mellett ezt mondja Dimovszkij a videóban, amiről szinte az egész orosz média beszámolt. A dél-oroszországi Novorosszijszkban dolgozó rendőrtiszt videóüzenetében azzal vádolja feletteseit, hogy úgy bánnak a beosztottjaikkal, mint az állatokkal, és pénzért előre megíratják a nyomozati eredményeket.

Az egyenruhába öltözött Dimovszkij arra kéri Putyint a videóban, hogy beszéljenek négyszemközt a rendőrségen belüli korrupcióról. "Vlagyimir Vlagyimirovics, ön beszélt többször is a korrupció megfékezéséről, és arról, hogy a korrupció nem egyszerűen bűncselekmény" - mondja a videóban Dimovszkij, aki hosszasan sorolja ez után a munkájával kapcsolatos problémákat. Azt kérdezi például az orosz vezetéstől: miként lehetséges, hogy egy olyan munkáért, amit egy rendőrtiszt végez, csupán havi 14 ezer rubel, átszámítva kevesebb, mint 90 ezer forint a bér?

Az orosz vezetés már többször elismerte, hogy a rendőrségen belüli korrupció súlyos probléma. "Alekszej Dimovszkij azt mondja el, amit szinte minden orosz rendőr tud. Amit a saját körzetéről közöl, az Moszkvában is jelen van"- mondta a moszkvai Echo rádiónak Mihail Paskin, a rendőrszakszervezet vezetője.

Novorosszijszk rendőrsége nyílt levelet küldött a város vezetőinek, és abban azt írják, hogy "szíven ütötte őket Dimovszkij üzenete. Vlagyimir Grebenyuk, a városi rendőrség vezetője azt mondta a moszkvai Echo rádiónak, hogy a rendőrtiszt egyetlen állítására sem lehet bizonyíték". A 32 éves Dimovszkij őrnagy, aki a kábítószer ellenes részlegben dolgozik a városi rendőrségen, az orosz média szerint októberben betegszabadságon volt egy sérülése miatt.