Koreai hadihajók tüzeltek egymásra

Vágólapra másolva!
Újabb tengeri incidens történt a két Korea között, amikor egy déli hadihajó tüzet nyitott egy északira, mert az átlépte a két állam vitatott tengeri határát. A lőpárbajnak nem voltak se halálos áldozatai, se sebesültjei.
Vágólapra másolva!

Észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak a Sárga-tengeren, a kedd reggeli összetűzésnek nem voltak áldozatai a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint. A szöuli védelmi tárca szóvivője megerősítette az incidens hírét.

A dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett szöuli kormányforrásra hivatkozva írt a tűzpárbajról, amely értesülései szerint a vitatott nyugati tengeri határokon történt. Egy dél-koreai hadihajó nyitott tüzet az észak-koreai haditengerészet egyik hajójára, amely megsértette a vitatott határvonalat, az északiak pedig viszonozták a tüzet.

A dél-koreai haditengerészet közölte, hogy az észak-koreai hajó súlyos, sajátjuk könnyebb károkat szenvedett, és mindkét hajó vissza tudott térni a kikötőjébe - írja az AP. Dél-Korea tagadja, hogy hajóján bárki is megsérült volna, az esetleges északi áldozatokról nem érkezett jelentés. Mindkét állam a másikat okolja a lövöldözésért.

A dél-koreai vezérkar közleménye szerint az északi hajó helyi idő szerint kedden fél 12 előtt pár perccel úszott át a déli vizekre. Erre a déli hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le, majd az északi tüzet nyitott rájuk. A szöuli védelmi tárca képviselője szerint "az észak-koreaiak viszonozták a tüzet" - mondta. A déliek még egyszer visszalőttek, majd az észak-koreai hajó visszavonult. Az incidens a dél-koreai Decsong sziget környékén történt.

Forrás: AFP
Dél-koreai hadihajók

Li Mjung Bak dél-koreai kormányfő utasította védelmi miniszterét, hogy fokozza a hadsereg készültségét. Az AP szerint a két Korea közös határán nem látszik egyelőre semmi jele a feszültségnek, teljes a nyugalom.

A lőpárbaj abban a vitatott hovatartozású övezetben történt, ahol 1999 és 2002 között halálos áldozatot követelő tengeri incidensek voltak. Észak-Korea nem ismeri el azt az északi határvonalat, amelyet 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszünetben húzott meg egy amerikai tábornok.