Vágólapra másolva!
Járványhelyzetet hirdettek ki Ausztriában kedden, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma.  Csak Bécsben tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is járványhelyzetet hirdettek ki Ausztriában kedden, miután ugrásszerűen megnőtt az új influenzás betegek száma.

A Bécsi Orvostudományi Egyetem szerint egyedül az 1,7 millió lakosú Bécsben és térségében tízezer-nyolcszázan kapták el a H1N1-vírust. A többi tartományra vonatkozó adatot később teszik közzé.

A járványhelyzet kihirdetése többek között azt jelenti, hogy a Tamiflut és az ahhoz hasonló, influenza elleni gyógyszereket főorvosi engedély nélkül felírhatják a kezelőorvosok. A szezonális influenzajárványhoz hasonlóan ezután csak akkor végeznek laboratóriumi teszteket, ha a beteg kórházban van, vagy ha gyermekközösségben - iskolában, óvodában - merül fel a H1N1-fertőzés gyanúja.

Ausztriában hétfőn kezdődött az oltási akció a lakosság körében. A kormány 1,6 millió adag vakcinát rendelt. Ez a mennyiség nyolcszázezer embernek elegendő, mert a teljes védettséghez két oltás ajánlott.