Bányászok rongálták meg a kínai nagy falat

Vágólapra másolva!
Egy bányatársaság ellen nyomoznak a nagy fal megrongálása miatt Kínában. A cég kutatómunkálatokat végzett a fal egyik legrégebbi, belső-mongóliai szakaszán, aminek során egy százméteres szakaszon megrongálták a műemléket. A felelősöket akár tíz év börtönre is ítélhetik.
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indult egy kínai bányatársaság ellen, miután súlyosan megrongálták a kínai nagy fal egyik legrégebbi szakaszát. A műemléknek egy körülbelül 100 méteres szakasza szenvedett - a helyi műemlékvédelmi társaság szerint helyrehozhatatlan - károkat, amikor a társaság kutatófúrásokat végzett a közelében.

A károkat először szeptemberben fedezték fel, akkor leállíttatták a munkálatokat, ám a cég később újrakezdte a kutatást érc után.

A megsérült szakasz Belső-Mongóliában található, és az időszámítás előtti harmadik században építették. A Hohhot Kekao bányatársaság két lyukat ütött, összesen 300 négyzetméteres területen a falban - jelentette az AP.

A kérdéses társaság vezetői - ha bebizonyosodik felelősségük - akár tízéves börtönbüntetést is kaphatnak. Tavaly már hasonló okokból elítéltek öt bányászt, akik ugyancsak a fal belső-mongóliai szakaszát rongálták meg. A több kínai császár idején is épített nagy fal közel kilencezer kilométer hosszan kanyarog Kína északi részén.